Hlavní obsah

Teroristický stát a okupant. Turecký prezident Erdogan zkritizoval Izrael

Izrael je podle tureckého prezidenta okupující země plná teroruVideo: AP

 

Reklama

Turecký prezident Erdogan označil Izrael za okupující zemi plnou teroru. Zároveň vyzval ostatní státy, aby urychleně uznaly Jeruzalém za hlavní město Palestiny.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se ve středu ostře vymezil proti Izraeli. Na summitu islámských zemí v Istanbulu ve svém projevu označil Izrael za okupující stát plný teroru. Proslov je reakcí na nedávný čin amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

„Vyzývám všechny země, které ochraňují mezinárodní právo a spravedlnost, aby uznaly Jeruzalém za hlavní město okupovaného státu Palestiny. Už nemůžeme dále čekat. Jako islámské země se nikdy nevzdáme našeho požadavku na suverénní a nezávislou Palestinu, s Jeruzalémem jako jejím hlavním městem,“ uvedl v projevu Erdogan.

Turecký prezident už se k otázce uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyjádřil během setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Obě hlavy státu se shodly na tom, že čin povede k destabilizaci situace na Blízkém východě.

Trumpovo rozhodnutí přestěhovat americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma vyvolalo mezinárodní vlnu odporu. V arabských zemích od té doby vypukla řada protestů, do ulic vyšly desítky tisíc demonstrantů. Český prezident Miloš Zeman čin Donalda Trumpa podpořil, Evropská unie naopak vzkázala, že rozhodnutí USA následovat nebude.

Reklama

Doporučované