Hlavní obsah

Teslu prý řídil autopilot. Přehlédl převrácený kamion a narazil do něj

Tesla na Tchaj-wanu nezvládla řízení.Video: AP

 

Reklama

Elektromobil Tesla má vyspělý systém autonomního řízení, ale ten při jízdě na tchajwanské dálnici selhal na celé čáře. Nebo možná zaspal řidič.

Článek

Na Twitteru se objevilo video, na kterém automobil Model 3 od světového výrobce elektroaut Tesla naboural na dálnici přímo do převráceného kamionu. Na záběrech pořízených na Tchaj-wanu můžeme vidět, že automobil nebrzdil i přesto, že byla překážka jasně vidět za slunečného počasí.

Někteří lidé se ptají a spekulují o tom, zda řidič vůbec věnoval pozornost řízení a zda se spustily nějaké bezpečnostní funkce. S informací o nehodě přišel server Autoblog i další zdroje.

Podle webu CNA ​kamion ztratil kontrolu a převrátil se. Zatímco řidič kamionu stál na straně silnice a čekal na pomoc, Tesla čelně a bez jakékoliv známky brzdění nabourala do ležícího kamionu.

V elektromobilu seděl pouze řidič, který nebyl vážně zraněn. Uživatel na Twitteru zveřejnil další záběry:

„Policie uvedla, že řidič vozidla Tesla tvrdil, že je zapnutý asistenční systém vozidla a rychlost byla stanovena na 110 kilometrů za hodinu,“ píše místní server CNA. „Myslel si, že auto samo detekuje překážku a automaticky zabrzdí, ale byl překvapen, že auto nezpomalilo,“ dodává.

Vypadá to, že řidič buď používal adaptivní tempomat, nebo formu technologie s názvem Tesla Autopilot, což je technologie asistence při řízení. Zatím se však informace nepotvrdila. Spekulace vycházejí z předchozích problémů společnosti s jejím systémem, který není autonomní. Autopilot zůstává programem zaměřeným na bezpečnost řidiče, jenž vyžaduje jeho neustálou pozornost.

Začátkem tohoto roku zjistila pochybení Tesly Národní rada pro bezpečnost dopravy (NTSB), která podnik vinila za to, že po smrtelné havárii neudělala dost, aby posílila bezpečnostní pojistky u technologie Autopilot.

Reklama

Doporučované