Hlavní obsah

Testovaní hasiči, kteří se potkali s nakaženým radním, jsou zatím negativní

Foto: Seznam Zprávy

Testování hasičů, kteří se setkali s náměstkem primátora, zatím přináší dobré výsledky.

Reklama

Pražští hasiči, kteří se setkali s primátorovým náměstkem Petrem Hlubučkem, jenž měl pozitivní test na covid-19, procházejí testováním. Zatím jsou všechny výsledky negativní, hasiči do karantény nejdou a vracejí se do práce.

Článek

S radním Petrem Hlubučkem se dobrovolní hasiči setkali minulý týden. U primátorova náměstka se pak v úterý projevilo onemocnění covid-19. Hasiči, kteří byli s politikem v kontaktu, proto nyní procházejí testy.

„Na testy byli odesláni ti příslušníci, kteří přišli do přímého kontaktu s panem náměstkem Hlubučkem a zároveň proběhlo interní trasování dalších kontaktů pro případ potvrzení nákazy v našich řadách. Na stanicích profesionálních hasičů se dodržují již dlouho nastavená přísná bezpečnostní opatření, tedy bezkontaktní předávání směn, používání dezinfekčních prostředků a kontrola tělesné teploty,“ uvedli dnes pražští hasiči.

Hlubuček zůstává jediným z vedení hlavního města, u něhož byl potvrzen koronavirus.

Hasiči coby klíčová složka záchranného systému podléhají přísnějším opatření než civilisté, a je u nich proto aplikován princip „předběžné opatrnosti“. Musejí totiž zůstat akceschopní. „Přísná opatření byla přijata také proto, že mezi příslušníky jsou dva z vrcholového managementu a dva z operačního střediska,“ upřesnili pražští hasiči.

Dnes obdrželi prvních šest výsledků. Zatím jsou všichni, včetně krajského ředitele pražských hasičů a jeho náměstka, negativní. „Po konzultaci s ošetřujícím lékařem a Odborem zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra bylo rozhodnuto, že příslušníci, jejichž výsledky byly dnes negativní, se mohou vrátit do služby a není jim nařízena karanténa.“

Reklama

Doporučované