Hlavní obsah

Jak si politici postupně oddechli. I přes negativní test zůstanou zavření

Foto: Facebook Petra Hlubučka, Seznam Zprávy

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Reklama

Pražská hygiena dostává postupně výsledky testů lidí, s nimiž byl v kontaktu náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. U něho se nemoc covid-19 prokázala v úterý večer.

Článek

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček zatím zůstává jediným politikem z vedení hlavního města, u něhož byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru.

Hlubuček potvrdil, že byl pozitivně otestován v úterý večer. O den později pro Seznam Zprávy řekl, že má bolesti hlavy, mírnou teplotu a je unavený.

Ve středu se testu podrobili také další lidé, s nimiž byl Hlubuček v kontaktu.

„Zatím nebyl hlášen žádný pozitivní výsledek,“ uvedla ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Další testování však politiky i úředníky čeká příští týden.

Negativní test měl třeba pražský primátor Zdeněk Hřib, jeho první náměstek Petr Hlaváček, další náměstek Adam Scheinherr nebo radní Jan Chabr, ale také dva zastupitelé Prahy Jan Čižinský a Patrik Nacher, kteří jsou zároveň poslanci.

V případě Čižinského a Nachera se také řešilo, zda se onemocnění nemohlo rozšířit do budovy Poslanecké sněmovny. To se zatím nepotvrdilo.

„Stejně musím zůstat v karanténě,“ napsal Nacher. Od hygieny ji on i další politici nebo úředníci magistrátu mají nařízenou do 29. června.

Primátor Hřib v současné době řeší podle šéfky svého poradního týmu Martiny Vackové většinu schůzek přes videokonference.

„Tráví karanténu v odloučení od rodiny, aby se vyloučila potencionální možnost přenosu nákazy na jeho manželku a tři děti,“ podotkla.

Negativní test měl podle informací Seznam Zpráv také senátor Petr Holeček. Ten by v kontaktu s Petrem Hlubučkem během víkendu, kdy spolu byli na Sněžce.

„Test je negativní,“ uvedla mluvčí Senátu Sue Nguyen.

Jak už ve středu Seznam Zprávy napsaly, další účastník výstupu na Sněžku, kterého se účastnil společně s Hlubučkem, měl test pozitivní.

Šlo o partnera zastupitele z Prahy 4 Lukáše Zicha. U něho, jak sám uvedl, naopak koronavirus prokázán nebyl.

Několik politiků z vedení města však dál na výsledky ještě čeká. „Jedná se o průběžnou zprávu,“ potvrdila Jágrová, že ne všichni už znají, jak jejich test dopadl.

Reklama

Doporučované