Hlavní obsah

Sedm hodin s nakaženým politikem. A i bez roušek. Desítky lidí v ohrožení

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Primátor Zdeněk Hřib je nyní v karanténě. Popsal, jaké bylo zasedání rady zastupitelstva, kde seděl s nakaženým radním Petrem Hlubučkem.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je v karanténě a není ve fyzickém kontaktu ani se svou rodinou. V rozhovoru popisuje jednání rady zastupitelstva, na němž seděl jeho nakažený náměstek Petr Hlubuček.

Článek

Minimálně osmadvacet lidí z pražského magistrátu musí do karantény kvůli prokázanému onemocnění náměstka primátora Petra Hlubučka, u něhož se potvrdila nákaza koronavirem.

Vedle členů rady jsou na seznamu i další politici nebo úředníci pražského magistrátu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, že jde o všechny, kteří se pondělního jednání rady, kde s nimi seděl i náměstek Hlubuček, zúčastnili.

Jednání radních trvalo sedm hodin. A jeho účastníci uvedli, že zatímco na začátku měla většina lidí roušku, na konci téměř nikdo.

Jak se cítíte?

Já se cítím dobře, ale hlavně doufám, že se z toho pan náměstek Hlubuček brzy dostane a že to nebude nic vážného. Přistupujeme k tomu se vší vážností. Já tu karanténu dodržuji odděleně od rodiny, abychom nepodporovali šíření viru.

Byl jste otestován?

To záleží na hygieně, až mě kontaktuje. Já buď vyrazím někam na testy, nebo přijede to odběrové vozidlo. To stejně nevyřeší tu karanténu. I když ten odběr bude negativní, karanténa platí.

Roušky jste při jednání rady měli?

Abych pravdu řekl, během těch sedmi hodin se musíte napít. Když sedíte s někým sedm hodin v jedné místnosti… Nemyslím si, že by to mělo mít vliv na rozhodování hygieny, koho pošle do karantény.

Takže jste roušky při tom jednání neměli?

To já fakt nevím. Když se podíváte na záznam ze čtvrtečního zastupitelstva, měl jsem tam roušku jen já a pak jsem viděl, že disciplínu dodržoval ještě bývalý primátor a poslanec, pan Bohuslav Svoboda. A pak ta morálka nebyla příliš veliká, že by to všichni dodržovali.

To pan Hlubuček mohl být nakažen už minulý týden ve čtvrtek.

Když se podíváte na ty inkubační doby… Uvidíme.

Víte, kde se mohl pan Hlubuček nakazit?

To se zeptejte jeho.

Byl jste s panem Hlubučkem kromě jednání rady ještě v kontaktu?

Hygiena trasuje kontakty dva dny zpětně od objevení příznaku. Což u pana Hlubučka vychází od soboty. Reálně jsem s ním strávil jen tu radu. Ale to je sedm hodin. Je to 28 lidí, kterých se to týká. Nejsou to jen členové rady, ale i předsedové výborů, část úředníků a personálu, co se starají o chod té rady. Je to větší množství lidí.

Kterých odborů se to týká?

Je to primárně oddělení volených orgánů. To neovlivňuje chod města. My dokážeme dělat rady online. Co teď řešíme jako hlavní problém, je to, jak uděláme ve čtvrtek zastupitelstvo. Je to komplikovanější. Je tam vystoupení občanů. Je tam videopřenos. Je tam jmenovité hlasování. Chod zastupitelstva také zajišťují stejní lidé, co zajišťují chod rady. A ti jsou v karanténě.

Nikdo z náměstků ani já, kteří podle zákona musí to zastupitelstvo řídit, tam nemůže být prezenčně. Museli bychom být online předsedající. Což to všechno výrazně komplikuje.

Je reálné, že bude zastupitelstvo zrušeno?

Během dneška o tom rozhodneme. Uvidíme.

Reklama

Doporučované