Hlavní obsah
Online

Nakažený náměstek byl s politiky na Sněžce. Covid-19 má i další člen výletu

Foto: HZS Praha

Petr Hlubuček byl minulý týden na návštěvě hasičů.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vedení hlavního města bude v následujících týdnech úřadovat z karantény. Náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček z hnutí STAN se totiž nakazil koronavirem.

- Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček Seznam Zprávám potvrdil, že kvůli nákaze na magistrátu registruje zvýšené riziko nákazy i mezi poslanci dolní komory.

- Zastupitel hlavního města a zároveň poslanec Sněmovny Patrik Nacher uvedl, že i jeho se může karanténa související s nákazou radního Hlubučka týkat.

  • Zastupitelstvo Prahy ve čtvrtek nakonec nebude

    Zastupitelstvo Prahy se nakonec ve čtvrtek neuskuteční. Důvodem je, že není možné na začátku jednání schválit změnu jednacího řádu kvůli vyššímu počtu členů vedení města v karanténě.

    „Zastupitelstvo hlavního města Prahy se zítra konat nebude, a to z právních důvodů. Bohužel není možné zajistit, aby se sešel dostatek zastupitelů, kteří by fyzicky v sále mohli odhlasovat změnu jednacího řádu pro online jednání zastupitelstva, i když jsme na jeho konání byli technicky připraveni,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

    Příští týden se navíc nebude nejspíše konat ani zasedání dozorčí rady pražského dopravního podniku.

  • Test političky ODS byl negativní

    Pražská zastupitelka a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), která byla také na pondělní radě spolu s nakaženým náměstkem primátora Petrem Hlubučkem, uvedla, že má již výsledek testu na covid-19.

    „Je negativní. Ale v karanténě zůstávám a půjdu si udělat další test příští týden. Chci být zodpovědná vůči své rodině i všem ostatním,“ napsala Udženija.

  • Budou ve čtvrtek zasedat pražští zastupitelé?

    Zástupci koalice řeší, zda se ve čtvrtek bude konat jednání pražských zastupitelů. Nyní se hledá 33 zastupitelů, kteří by odhlasovali změnu jednacího řádu a umožnili, aby bylo jednání online.

    Koalice má ale asi jen 15 zastupitelů, zbytek je v karanténě. Takže z opozice by muselo přijít aspoň 18 lidí.

  • Poslanec Jan Čižinský se nechal testovat Na Bulovce

  • Sněmovna zvolila poslance do komise pro hodnocení vládní pomoci

    Sněmovna dnes zvolila všech devět členů dočasné sněmovní komise, která má hodnotit účinnost vládní pomoci poskytnuté kvůli epidemii koronaviru. Každá ze sněmovních stran v ní bude mít po jednom zástupci. Vládní hnutí ANO bude zastupovat Jiří Mašek, za občanské demokraty, kteří debatu o zřízení komise iniciovali, v ní zasedne předseda jejich klubu Zbyněk Stanjura. Za ČSSD zasedne v komisi poslanec a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, za Piráty Mikuláš Ferjenčík, za SPD Tereza Hyťhová, za KSČM Jiří Valenta, za lidovce Stanislav Juránek, za TOP 09 Vlastimil Válek a za Starosty a nezávislé Věra Kovářová. Sněmovna bude ještě volit předsedu komise, řada na to přijde zřejmě až na příští schůzi.

  • Praha 4 zatím zastupitelstvo rušit nebude

    Praha 4 zatím žádné kroky kvůli ohrožení koronavirem nepodnikne. „Zatím nemáme žádné indicie, že by nějaký zastupitel byl pozitivní, proto zatím nemáme důvod podnikat nějaké kroky,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. Zastupitel za STAN na Praze 4 Lukáš Zicha potvrdil Seznam Zprávám, že jeho partner byl pozitivně testován na covid-19. Praha 4 dnes na radě řešila podle Bigase pouze to, kdo se z radnice setkal s úředníky pražského magistrátu.

  • Senátor Holeček byl s Hlubučkem na Sněžce

    V Peci pod Sněžkou byl s náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem také senátor Petr Holeček. Pro Seznam Zprávy řekl, že s Hlubučkem jel dvě hodiny domů, ale že se cítí dobře. „Nelenil jsem a nechal jsem se otestovat. Výsledky bych měl mít zítra,“ řekl Holeček.

  • Sněmovna omezení nezavede, čeká na testy poslanců v karanténě

    Sněmovna zatím nehodlá zavádět přísnější opatření, dokud nebude vědět výsledky testů dvou poslanců, kteří jsou nyní v karanténě. Takový je závěr z jednání grémia Sněmovny, které se ve 13:00 sešlo kvůli aktuální situaci kolem koronavirové hrozby mezi poslanci. „Zatím platí jen preventivní opatření – roušky a omezení pohybu osob v budově,“ uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček s tím, že se Sněmovna nevrátí k jednání v polovičním počtu poslanců.

  • Hlubuček si v pátek prohlédl čističku. Dnes je tam Babiš s vládou

    Petr Hlubuček v pátek navštívil výstavbu čističky na Želivce. Dnes se na místo přijeli podívat i členové vlády v čele s Andrejem Babišem.

    Foto: Twitter

    O návštěvě čističky se Petr Hlubuček i vláda pochlubili na Twitteru.

  • Po společném výletu na Sněžku je další nakažený

    Zastupitel za STAN na Praze 4 Lukáš Zicha potvrdil, že na covid-19 byl pozitivně testován jeho partner. „Volala mi kvůli tomu hygiena. Já jdu okamžitě do karantény,“ řekl pro Seznam Zprávy Zicha. Oba byli společně s Petrem Hlubučkem o víkendu na výstupu na Sněžku. Zda se mohl nakazit tam, komentoval Zicha slovy: „Je to možné.“

  • Nikoho jsem neohrozil, píše náměstek Hlubuček

    Petr Hlubuček na Facebooku okomentoval současnou situaci, kterou vyvolal jeho pozitivní test na covid-19. „Mrzí mě však, že se od mnohých konkurentů rozjíždí i politická a mediální hra… V žádném případě jsem koronavirus po městě „netrousil“ (jak píšou některé noviny) a nikoho neohrozil,“ uvedl.

  • Rakušan: Hlubuček se jednání předsednictva nezúčastnil

    „Panu Hlubučkovi přejeme brzké uzdravení, podle mých informací průběh není vážný, dodržuje karanténní nařízení. Pro nás jako STAN se minulý týden naštěstí nezúčastnil jednání předsednictva. Kdyby kohokoli z nás kontaktovala hygienická stanice, tak určitě uposlechneme její doporučení,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

  • Pražská zoo přesunula tiskovou konferenci

    Petr Hlubuček navštívil minulý týden pražskou zoo, a ta proto po konzultaci s hygienou poupravila plány. „Přeji Petrovi brzké uzdravení! A vzhledem k tomu, že jsme před týdnem měli společnou akci v zoo, nezbývá nám nic jiného než dnešní tiskovku k australské sbírce odložit. Ale výstava u Vzdělávacího centra bude,“ uvedl ředitel Miroslav Bobek s tím, že náhradní termín tiskové konference je čtvrtek 25. 6 od 10 hodin. Žádný další program v pražské zoo se nemění.

  • Vedení Sněmovny se sejde kvůli hrozbě nákazy

    O dalším vývoji situace spojené s nakaženým pražským náměstkem Petrem Hlubučkem bude odpoledne jednat Sněmovna. „Předseda Poslanecké sněmovny svolal na jednu hodinu grémium PSP, kde vyslechneme informace, budeme se radit a dohodneme se na tom, jak budeme postupovat. Nechci teď předjímat ani ty informace, ani to rozhodnutí,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

  • Hlubučkův program minulého týdne

    Nakažený politik Petr Hlubuček minulý týden v úterý otevíral novou expozici pro kotuly veverovité v pražské zoo. Ve středu se zúčastnil otevření nové cyklostezky z Černého Mostu do Kyjí. Během čtvrtka navštívil pražské hasiče a v pátek zavítal na výstavbu čisticí linky na Želivce.

  • Bělobrádek: Jsem připraven jít do karantény

    „Myjeme si ruce, dezinfikujeme, standardní postup. Postupujeme podle pravidel, která jsou, dodržujeme to a v případě, že by nás hygiena trasováním upozornila, tak to budeme respektovat. Je to ochrana dalších lidí, takže jsem připraven jít do karantény, pokud bude třeba,“ řekl poslanec KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

  • Do karantény kvůli nemoci covid-19 půjde na pražském magistrátu až 40 lidí

    Do karantény by na pražském magistrátu mohlo jít kvůli onemocnění covid-19 zhruba 30 až 40 politiků a úředníků, kteří se zúčastnili pondělního jednání městské rady. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Hygienici by dnes měli rozhodnout o dalším postupu. Vedení města zároveň stanoví, zda se bude ve čtvrtek konat jednání pražských zastupitelů. „Jednání rady se zúčastnili všichni radní, část ředitelů a předsedů výborů, někteří úředníci a také předsedové koaličních klubů i zástupci opozice. Celkově se situace týká třiceti až čtyřiceti lidí,“ uvedl Hofman.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy