Hlavní obsah

Testování na covid ve skladišti. Amazon dá 100 miliard korun

Opatření proti covidu ve skladech Amazonu. Za 100 miliard vyšla i vlastní korona-laboratoř.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Roušky, automaty s dezinfekcí, osamělé obědy, ale i testovací laboratoře ve skladech. Amazon dá na bezpečnost skoro 120 miliard korun. I přes růst akcií od startu pandemie o třetinu by z toho mohl mít první čtvrtletní ztrátu.

Článek

Do práce ve skladišti jedině přes termální sken. Hned u vstupu se kontroluje teplota. Zaměstnanci musí mít roušku – pokud si ji někdo zapomene, dostane erární. Ve skladech Amazonu jsou také automaty a dávkovače s dezinfekcí.

Rozestupy jsou všude v budovách povinné. Kantýny a odpočívárny se proto kompletně přestavěly: kde to nešlo jinak, jako třeba u výdejů, tam jsou ochranná plexiskla, uvádí společnost v tiskové zprávě citované společností Business Wire.

Anonymně: test ve vlastní laboratoři nebo vyhazov

Nejvíc pozornosti ze všech inovací ale poutá vlastní korona-laboratoř. Amazon ji v několika skladištích testuje už od začátku května. Podle anonymních zpráv od zaměstnanců jsou testy povinné každé dva týdny. Jinak prý hrozí vyhazov, jak jeden z nich uvádí pro magazín Business Insider, který jeho identitu zná, ale zachoval ji v tajnosti.

Ve Francii si přitom pracovníci ještě v dubnu stěžovali, že sklady jsou kvůli vyšší poptávce přelidněné. Soud tam důraz na bezpečnost Amazonu přímo nařídil. Firma ve Francii přesto zavřela, a to kvůli omezení, které francouzská jurisdikce zavedla i na její dodávky: zákazníkům může posílat pouze produkty nezbytné pro základní potřeby, tedy zdravotnické a hygienické pomůcky nebo třeba potravinové objednávky.

Amazon ve Francii a USA.

Společnost odmítla rozhodnutí francouzského soudu s tím, že je těžké zboží takto rozlišit, a než aby riskovala pokuty v možné výši přes 100 tisíc dolarů za jedinou takovou odbavenou objednávku, dočasně provoz v šesti skladištích v zemi ukončila, píše server Verge. V USA ale Amazon expanduje – najal dalších 175 tisíc lidí.

Investice stáhnou Amazon možná do minusu

I přes zvýšený zájem o e-shopy v době koronakrize čeká Amazon ve druhém čtvrtletí ztrátu. Už v prvním kvartále i přes skoro čtvrtinový růst tržeb srazil čistý zisk téměř o třetinu, v přesných číslech o 29 procent asi na 62 miliard korun – a to právě i kvůli investicím. Na bezpečnost se společnost zavázala dát v první polovině tohoto roku až 4,8 miliardy dolarů, v přepočtu tedy zhruba 120 miliard korun.

Hospodaření Amazonu.

Z celkových investic má přitom 100 miliard korun utratit právě ve druhém čtvrtletí, tedy mezi dubnem a červnem. I proto čeká provozní výsledky od zisku ve výši 1,5 miliardy do ztráty 1,5 miliardy dolarů, dodává list Financial Times.

Reklama

Doporučované