Hlavní obsah

Testování ve školách začíná. Bod zlomu ale přijde ve čtvrtek

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

V pondělí skončí v karanténě jen pozitivní žáci, ve čtvrtek i ti negativní - pokud se ve třídě objeví byť jen jeden pozitivní test.

Článek

Dnešním dnem vstupuje stát do další fáze testování. Po firmách se k pravidelnému antigennímu testování musí připojit i školy. A platit budou striktní karanténní pravidla. Jiná ale v případě prvního pondělního a druhého čtvrtečního testu.

Pravidla pro pondělí

Pondělní negativní test zaručuje, že se žák může zapojit do výuky. Pokud ale někomu vyjde test pozitivně, škola ho okamžitě přesune do izolační místnosti. Takový prostor musí od začátku týdne vyhradit každá škola.

O pozitivním výsledku nezletilého dítěte informuje jeho zákonného zástupce škola. Pokud souhlasí, může žák odejít sám domů. Jinak si ho musí někdo z rodiny vyzvednout. Zletilý žák může školu opustit rovnou. Týká se to i případů, kdy žáci absolvují praktickou výuku mimo školu.

Tím to ale pro pozitivně testovaného žáka nekončí. Škola mu vydá potvrzení o tom, že byl pozitivně testován. Žák nebo jeho zákonný zástupce má pak povinnost o tom informovat svého praktického lékaře, který vydá elektronickou žádanku na konfirmační PCR vyšetření.

Pokud vyjde negativně, žák se může vrátit k prezenční výuce. V případě, že bude i PCR test pozitivní, zůstává v izolaci minimálně 14 dní ode dne odběru.

Pravidla pro čtvrtek

Teprve ve čtvrtek mohou nastat skutečné potíže. Ani negativní test totiž dítěti nezaručí, že se ten den zase nevrátí zpátky domů. Negativní výsledek totiž musí mít celá třída. Pokud bude v kolektivu byť jen jeden pozitivně testovaný, do karantény odchází celá skupina.

Následuje pak stejný postup s tím rozdílem, že výsledek potvrzovacího PCR testu pozitivního spolužáka bude zajímat všechny děti ze třídy a jejich rodiče. Když bude negativní, vrací se k výuce všichni žáci, když pozitivní, hygiena jim nařídí karanténu. V rozmezí od pátého do sedmého dne od posledního kontaktu s tímto pozitivně testovaným spolužákem pak rovněž absolvují PCR test.

Pokud bude více než polovina dětí z jedné třídy v karanténě, přechází automaticky na distanční způsob výuky. Škola má povinnost ji poskytovat a žáci se jí musí účastnit.

Jiná pravidla pro pedagogy

Odlišnými karanténními pravidly se ale řídí pedagogové. Pokud dodržují hygienická opatření, jako jsou rozestupy nebo respirátory, na rozdíl od svých žáků nemusí do karantény, pokud se v jejich třídě objeví pozitivní antigenní test.

Obráceně už to ale nefunguje. Pokud pedagog testováním neprojde, do karantény jdou všichni žáci a studenti, které v posledních dvou dnech vyučoval. Už ne ale jeho kolegové a další zaměstnanci školy, se kterými se setkal, pokud nerozhodne jinak krajská hygienická stanice.

Pár výjimek

Ne všichni se ale musí testovat. Pokud žák nebo pedagog nemá příznaky, postačí, když se prokáže negativním výsledkem PCR nebo antigenního testu z veřejného odběrového místa. Nesmí být ale starší než 48 hodin.

Testování se pak netýká ani osob, které nedávno onemocnění covid-19 prodělaly, a to do 90 dnů od prvního PCR testu s pozitivním výsledkem. Bez výjimky to platí také pro očkované, pokud od aplikace druhé dávky uplynulo 14 dní.

Reklama

Doporučované