Hlavní obsah

Otestovat, přezout a do třídy. Co čeká v pondělí děti při návratu do škol

Od pondělí začne testování dětí v mateřských školách i na prvním stupni základních škol.Video: Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Po víkendu se do základních škol vracejí předškoláci i žáci prvního stupně. Musejí však dostat „propustku“ v podobě negativního testu na covid. Podstoupí je na půdě škol.

Článek

S nadsázkou to bude žákovská „akce kulový blesk“. Základní i mateřské školy v pondělí čeká nejtěžší logistická operace v novodobé historii. Do lavic znovu usednou desítky tisíc žáků. Předtím však musejí projít negativním testem na koronavirus. Ve školách se budou prověřovat dvakrát týdně. Reportéři Seznam Zpráv zjišťovali, jak se vedení škol na restart živé výuky připravuje. V každém zařízení bude testování vypadat trochu jinak.

Ředitelé dostali podrobnější manuály z Ministerstva školství teprve ve středu, někteří z nich se dodávek antigenních testů dočkají až v pátek. Detaily stále ladí, na přípravu mají jen dva pracovní dny. Na poradách teď na poslední chvíli „drtí“ instruktáže k testování, vyhrazují místa pro odběr a řeší telefonáty rodičů.

V brněnské Základní a mateřské škole Merhautova v pondělí děti podstoupí testy na dvoře. Do tří různých budov tam přijdou více než tři stovky dětí, včetně předškoláků. Ve středu večer do školy dorazilo 1700 Singclean testů. Škole vystačí na dva týdny. „Tady v prostoru dvora vyznačíme šest stanovišť s lavicemi a židlemi, kde se děti otestují,“ ukazuje ředitelka Jana Foltýnová, zatímco na zem dopadají sněhové vločky.

Foto: Tomáš Svoboda

Do brněnské Základní školy Merhautova dorazilo 1700 testů.

„Při nepřízni počasí stejná stanoviště nachystáme v tělocvičnách, které naštěstí máme v každé budově,“ ujišťuje. Polovina dětí dorazí už před tři čtvrtě na osm, druhá várka v půl deváté. Děti v jednotlivých ročnících se budou střídat v pravidelném režimu – týden ve škole, týden přes počítač.

Ač školy dostaly podrobné pokyny k testování z ministerstva, přesnou formu ředitelé stanoví podle dispozic budov a mnoha dalších faktorů. Třeba brněnská škola Kamínky v Novém Lískovci po víkendu přivítá okolo stovky dětí. Jednotlivé ročníky zamíří do školy různými vchody.

Pro děti tam nachystali speciální testovací učebny. Děti se po dvou posadí ke stolkům. „K testování dostanou poučení, k dispozici jim bude třídní učitelka i paní asistentka. Po každém testování paní uklízečky uklidí místnosti a děti s negativním výsledkem se přesunou do jiné učebny,“ představil ředitel Petr Novák základní plán.

Na Základní škole Bakalka budou půlit i jednotlivé třídy. „V jedné učebně bude maximálně 15 dětí,“ vypočítává ředitelka Yveta Gašparcová. Vyčlení pro ně 16 testovacích místností.

Do škol v těchto dnech míří čtyři miliony testů od dvou firem – Lepu a Singclean. Druhý jmenovaný dostane většina moravských škol. (Detailní postup samoodběru u testů Singclean najdete v přiloženém videu.) Dává na výběr, zda si dítě vezme vzorek z nosu, nebo krku. Ministerské instruktážní video ukazuje odběr právě z nosní sliznice a oslovené školy se jím budou řídit. Testy jsou neinvazivní, přesto šťárání může být někomu nepříjemné.

Než si děti proces zautomatizují, vyhradí na ně školy v úvodních týdnech půl hodiny až hodinu. „Věříme, že to testování bude klidné, s dostatečným časem a děti i jejich rodiče se budou co nejmíň bát,“ říká učitel z Merhautovy Jakub Hradil.

Někteří školáci se budou testovat už v ranních družinách. „Žák po vstupu do budovy musí nejdřív projít tím testovacím stanovištěm,“ vysvětluje ředitelka Bakalky Gašparcová.

Předškolákům i jejich starším kamarádům z úvodních třech ročníků základní školy mohou při testování asistovat rodiče.

Také v přístupu k nim se školy liší. Někde po nich budou při vstupu vyžadovat negativní test, třeba v brněnském Novém Lískovci nebude nutný, ale v takovém případě chtějí skupiny ještě víc dělit. „Kdyby všichni rodiče s těmi dětmi přišli do jednoho prostoru, tak by to asi byla hodně velká kumulace, takže ty nižší ročníky ještě budeme rozdělovat,“ popisuje Novák.

Vedení škol už nyní čelí desítkám ustaraných telefonátů. „Vysvětlujeme, že testy neškodí a rodiny se nemusejí bát. Spoustu rodičů jsme přesvědčili. Ale určitě se najdou jedinci, kteří řeknou, že se bojí testování nebo covidu, a dítě do školy nepošlou,“ má jasno Foltýnová.

Děti, které se nebudou testovat, v době prezenční výuky nemají nárok na tu dálkovou. Na Merhautově dostanou učivo v tištěné podobě. Často jim přitom může „ujíždět vlak“ i v týdnech, kdy se třídy učí na dálku. „Hodně záleží na rodinném zázemí. Dítě třeba pochází z rodiny se sedmi sourozenci a mají jediný počítač,“ poukazuje ředitelka.

Citliví si mohou donést vlastní test

Ve školách se obávají hlavně reakcí nejmenších dětí. „Nechceme, aby těm dětem bylo naloženo hlavně po psychické stránce a odnesly si nějaký špatný zážitek, který by si potom táhly i v dalším věku. Musíme se vyvarovat šoků a zátěžových situací, bez šrámů na duši,“ zdůrazňuje ředitel Novák.

Ve škole proto vyhověli rodičům, jejichž děti špatně reagují na tyčinku v nose. Mohou si přinést vlastní testy. Novák nerozumí tomu, proč vláda nevsadila na testování přímo doma v rodinách. „Z mého pohledu by to bylo k dětem šetrnější, můžeme dát důvěru jejich blízkým,“ říká ředitel.

Kantoři zároveň věří, že pozitivní vzorky budou ojedinělé. Děti bez rodičů ve škole v takovém případě zamíří do speciálních izolačních místností, kde počkají, až je jejich blízký zavede k doktorovi. V budovách jsou také vyhrazené prostory pro žáky, kteří se kvůli absenci budou testovat třeba s denním zpožděním.

Pověření lidé ve školách budou výsledky zapisovat do systému.

Brněnský magistrátní odbor dopravy přebral od hasičů 154 tisíc testů. „Rozvezeme je do 292 škol, včetně církevních, soukromých nebo středních,“ popisuje logistickou akci mluvčí radnice Filip Poňuchálek.

I přes dílčí starosti už se ve většině škol nemohou dočkat, až se znovu zaplní lavice. „Nemáme obavy z toho, co přijde. Hlavně už aby tady byly děti. Bude to velká úleva,“ má jasno Foltýnová.

Reklama

Doporučované