Hlavní obsah

Testovat se dvakrát denně? Nikdo nepřijde, zoufají si provozovatelé bazénů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Bazén v pražském Podolí se otevřel veřejnosti. Ale pouze s omezenou kapacitou.

Reklama

Omezená kapacita, kvůli které se nevyplatí otevřít. Test na covid z odběrového místa, i když lidé mají v kapse čerstvé osvědčení ze školy nebo zaměstnání. Provoz bazénů, saun, fitek a dalších služeb brzdí přísné podmínky vlády.

Článek

Po dlouhých měsících mohou oficiálně zahájit provoz venkovní i vnitřní koupaliště a bazény, sauny a wellness. Jenže pro ně platí přísnější pravidla než třeba pro návštěvu restaurací. Zástupci provozovatelů bazénů a wellness služeb proto požadují od Ministerstva zdravotnictví narovnání podmínek pro provoz svých podniků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že se možnou úpravou zabývají hygienici.

„V původních podmínkách pro otevření koupališť a bazénů k poslednímu květnu bylo stanoveno, že se může otevřít padesát procent původní kapacity schválené provozním řádem. To se teď změnilo na patnáct metrů čtverečních plochy na osobu, plus přilehlé místnosti. V tom vidíme obrovský problém, zejména pro malé bazény a provozovatele kojeneckého plavání. Mnohdy nemají větší plochu bazénu než třicet metrů čtverečních. Znamená to, že přijdou dva zákazníci. To se vůbec nevyplatí otevřít, náklady budou obrovské,“ říká Pavel Košnar, předseda Asociace bazénů a saun ČR.

Nepřímo tak upozorňuje na rozdíly, které vláda dělá v opatřeních proti šíření covidu-19. V restauracích, hospodách, barech, kavárnách a podobných provozovnách totiž zdaleka nemusí být 15 metrů čtverečních na jednoho návštěvníka.

A velmi nepříjemný je pro provozovatele bazénů také fakt, že na rozdíl od restaurací by po svých zákaznících měli požadovat odborně vyhodnocený negativní test z jednoho z oficiálních odběrových míst. Hospodám stačí takzvaný samotest nebo prohlášení o tom, že se zákazník nechal testovat v práci.

„Rozumíme tomu, že je asi potřeba zkontrolovat antigenní nebo PCR testy. Ale nerozumíme tomu, proč děti nemohou mít potvrzení z testování ve škole. Nebo lidé, kteří se každé pondělí ráno testují v zaměstnání a mají potvrzení o negativním testu, proč s tím nemohou přijít do bazénu? Musejí jít znovu na další testování. Tomu nerozumíme,“ říká Košner. Stát by podle něj měl přijímat přinejmenším testy ze zaměstnání a ze škol.

„Myslím, že to vyvolá obrovskou vlnu nevole u lidí. Nechat se dvakrát za den testovat jenom proto, že se nedokážeme nějakým způsobem domluvit. Nemyslím, že by nějaký zaměstnavatel švindloval nebo se zaměstnancům snažil potvrdit něco, co není pravda. To samé ve škole,“ dodává šéf asociace.

Ministerstvo zdravotnictví podle něj slíbilo, že se tuto paradoxní situaci pokusí změnit. Na ministerské úředníky se kvůli přísným nařízením vlády obrátil také Jiří Novák, šéf Asociace pracovníků v regeneraci, která sdružuje poskytovatele nejrůznějších wellness služeb, jako jsou bazény, masáže, sauny nebo solární studia. Problémy podle něj vyplývají mimo jiné z toho, že se opatření mění ze dne na den.

„Je to pro nás obrovský problém, protože informace se k nám dostaly až v pátek. Bylo to hodně narychlo, spousta areálů nestačí v tomto termínu otevřít. Budou rádi, když dají bazény do kupy během týdne,“ popisuje Novák.

„Co se týče podmínek, je to velice nepříjemné, protože už jenom omezení kapacity ve wellness na třicet procent bude pro spoustu provozovatelů nerentabilní. O testování nemluvě, protože už teď máme indicie, že lidé, pokud po nich bude vyžadován antigenní test z odběrového místa, ruší nám návštěvy, kurzy. Za těchto podmínek nechtějí do bazénu chodit,“ svěřuje se Novák.

Problém pro malé obce

Podobné výtky má vůči vládním opatřením také Jana Havrdová, předsedkyně České komory fitness. Dají se shrnout do tří bodů – třetinová kapacita saun, které se tak nedostanou ani na provozní náklady, omezení na patnáct metrů čtverečních pro vnitřní sportoviště, což prakticky znemožňuje třeba cvičení pilates nebo jiné podobné aktivity v menších prostorech, a nakonec testování na odběrových místech.

Anketa

Odrazuje vás nutnost speciálního testování od návštěvy bazénu nebo sauny?
Ano
90,1 %
Ne
9,9 %
Celkem hlasovalo 8152 čtenářů.

„Je to velký problém hlavně v menších obcích, kde vůbec nejsou oficiální odběrová místa,“ říká Havrdová. „Paní hlavní hygienička nám už při otevření před čtrnácti dny slibovala, že testování vyřeší, ale už o to žádáme třetí týden a pořád se nic neděje. Nevím, proč by nemohly platit také testy ze zaměstnání nebo proč nemůžeme testovat u nás, to bychom také dokázali,“ dodává.

Ministr zdravotnictví Vojtěch po pondělním jednání vlády na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že by se pravidla mohla v některých případech sjednotit. „Je to možné. Zadal jsem kolegům, aby se podívali komplexně na všechny segmenty, protože to není jenom otázka bazénů, ale i kultury. A jsou to třeba i konference a podobně, kde rozdíly také z mého pohledu jsou ne vždy smysluplné nebo zdůvodnitelné,“ řekl Vojtěch. Rozhodnout o těchto případech podle něj mají hygienici. „Chceme revizi provést v tomto týdnu,“ dodal Vojtěch.

K náhlému uvolnění protikoronavirových restrikcí u služeb přistoupilo ministerstvo v pátek v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého je nelze uzavírat plošně. Původně vláda avizovala otevření vnitřních prostor restaurací a dalších služeb až od poloviny června.

Pro vnitřní sportoviště, bazény a koupaliště platí omezení kapacity tak, aby na každého návštěvníka vycházelo 15 čtverečních metrů plochy. Sauny, wellness a podobné služby mohou používat jen třetinu své kapacity. Všechny tyto služby navíc mají povinnost zkontrolovat čerstvý negativní test z oficiálního odběrového místa.

Reklama

Související témata:

Doporučované