Hlavní obsah

„Hups na krávu a jedeme.“ Bazény kvůli bleskovému rozvolnění nestíhají otevřít

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

V Podolí už lidé plavou. Bazény v Brně i na severu Čech ale zůstávají prázdné. Provozovatelé nadávají vládě za údajně absurdně nastavené termíny pro otevření.

Reklama

Někteří provozovatelé bazénů na bleskové vládní opatření zareagovat nestihli a kritizují vládu.

Článek

Ostrou kritikou směrem k vládě nešetří například provozovatelé sportoviště v brněnské Lesné. „Řeknu to klidně veřejně. Jsou to diletanti. Zprovoznění bazénu přece není jen hups na krávu a jedeme. Vodu musíme ohřát. Potřebujeme 28 stupňů, nyní má 22. Každý stupeň navíc v pětadvacítkovém bazénu trvá osm hodin,“ zdůrazňuje manažerka TJ Tesla Brno Elvíra Jeronimová.

Bazény či koupaliště navíc musejí splňovat přísné hygienické požadavky. Provozovatelé vše směřovali k původně avizovanému otevření 14. června. „Dnes teprve objednáváme testy na hygienu. Je otázka, jestli vůbec přijedou a vzorky bazénové vody odeberou. Jsme povinni zajistit určitou kvalitu vody a kultivace trvá minimálně pět dnů. Otevřeme nejdřív za týden,“ dodává Jeronimová.

Městská společnost Starez-Sport v Brně provozuje čtyři kryté bazény a dvě venkovní koupaliště. „Jak vidíte, situace je proměnlivá. Dneska budeme zasedat a řešit další kroky. Je to složitější proces. Napouštění vody, vzorky hygieně, zajištění personálu. Směny jsou nějak naplánované a teď je samozřejmě musíte překopat,“ říká mluvčí společnosti Michaela Radimská.

Podle plánu zítra otevřou městská koupaliště Riviéra a Zábrdovice. Větším návštěvám ale brání nízké teploty.

V Liberci zavřeno, Podolí už jede

Zavřené zůstávají vnitřní bazény nejen v Brně, ale i na severu Čech. Například v Liberci otevřou 7. června, stejně jako v sousedním Jablonci nad Nisou.

Naopak některé bazény a akvaparky v Praze už hlásí otevřeno. V pondělí ráno bylo na plaveckém stadionu na Podolí zhruba třicet lidí. Podle provozních problémy neřešili, každý měl povinné testy nebo doložil očkování. Návštěvníci se totiž musejí prokazovat těmito potvrzeními, aby se do plaveckých areálů dostali.

To potvrzuje i plavec, který v pondělí ráno stojí v malé frontě před pokladnou. „Trénuji třikrát týdně na triatlon. Mám testy z práce,“ říká, zatímco vyhlíží otevření fitness centra.

Provozní mu později řekla, že fitness otevřené zatím není. V rámci protiepidemických opatření byl plavecký stadion zavřený. „Nemohl jsem proto doteď trénovat,“ uzavírá amatérský sportovec.

K náhlému a rychlému uvolnění protikoronavirových restrikcí u služeb přistoupilo ministerstvo v pátek v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého je nelze uzavírat plošně. Původně vláda avizovala otevření vnitřních prostor restaurací a dalších služeb až od poloviny června.

Před návštěvou se lidé musí prokázat testem z oficiálního odběrového centra. Vedle toho se lidé mohou prokázat potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19. V bazénech a na koupalištích také platí limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti, kapacita dalších zmíněných provozů může být naplněna maximálně na 30 procent.

+6

Reklama

Doporučované