Hlavní obsah

Testy na covid přestaneme od 1. září proplácet, oznámil Vojtěch

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání vlády oznámil, že už našli termín, odkdy nebudou preventivní testy na covid-19 hrazené. Shoda je na datu 1. září.

Článek

„U preventivního testování předpokládáme ukončení hrazení od 1. 9. Takto o tom dnes jednala i Rada vlády pro zdravotní rizika a byla na tom shoda. Myslíme si, že je to doba, kdy skutečně už budeme v situaci, že ten, kdo mohl se nechat naočkovat, tak se naočkoval, ta možnost mu byla dána,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr Vojtěch.

Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí zůstanou nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch. „Stejně tak děti mladší 12 let a ti, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, budou mít dále testy zdarma. Pro všechny ostatní je široce dostupné hrazené očkování,“ dodal ministr později na twitteru.

Podle poslance TOP 09 Vlastimila Válka je pak ale nutné, aby ministerstvo zdravotnictví do září upravilo povinnost testování. Podle něj není možné, aby stát vyžadoval testy na jedné straně a na druhé je neproplácel.

„Pokud ministerstvo bude vydávat jakékoliv nařízení, že se někdo musí testovat, tak ten test musí být hrazený. Není možné, aby na jedné straně ministerstvo vydalo nařízení, že se někdo musí testovat, a na druhé straně řeklo, že se to nebude hradit,“ reagoval na plány státu opoziční poslanec Válek.

V současné době jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR. Odběrová místa zaznamenávají už od konce června zvýšený zájem o testy na covid-19, někde navýšila kapacity. Zájem spojovala s odjezdy na dovolené a letní dětské tábory, kde jsou testy povinné. Vyšší zájem podle nich bude zřejmě trvat celé léto.

Reklama

Doporučované