Hlavní obsah

Delta se šíří Českem. Vojtěch řekl, jaké nové opatření vláda chystá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Plán? Musíme reagovat na delta mutaci, řekl premiér Andrej Babiš během pondělního otvírání dvou nových očkovacích míst určených pro lidi bez registrace.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že se připravují mimořádná opatření, která by měla být zacílená na šířící se delta mutaci. Zmiňoval mladší generaci, mezi kterou se virus více šíří.

Článek

Základní zbraní proti covidu-19 je očkování, ovšem pracuje se na opatřeních, která by měla zamezit šíření delta mutace. Tak lze shrnout vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) na dotaz, jaká je dlouhodobější vládní strategie boje proti covidu.

Jednu novinku, která má deltu korigovat, ohlásila vláda po pondělním jednání: pořadatelé akcí nad 1000 osob budou mít od 19. července povinnost oznámit jejich konání krajské hygienické stanici. Uvést přitom musí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) datum, dobu, místo konání akce, telefonický kontakt na pořadatele a předpokládaný počet účastníků.

„Pokud má hygiena řádně dohlížet na konání těchto akcí, tak o nich musí dopředu vědět, musí si naplánovat příslušnou kontrolu, jestli tam jsou zejména dodržovaná opatření OTN, tedy prokázání se bezinfekčností, jestli byl člověk očkovaný, testovaný nebo prodělal nemoc,“ vysvětloval ministr zdravotnictví na tiskové konferenci po vládě. Dodal, že akce do 22. července musí pořadatelé ohlašovat bezodkladně, akce s pozdějším datem je třeba hlásit pět dní dopředu.

Nutnost nových opatření před jednáním vlády zmiňoval i premiér Andrej Babiš. „Musíme reagovat na situaci. Teď tady máme deltu. Delta se šíří mezi mladou populací, to znamená, že Ministerstvo zdravotnictví připraví nějaká opatření z tohoto titulu,“ reagoval premiér na dotaz Seznam Zpráv, jestli se kvůli pozvolnému nárůstu zachycených případů nově nakažených koronavirem vrátí stát k něčemu, jako byl protiepidemický systém PES – a šlo díky němu předvídat, co občany čeká.

„Teď není co predikovat, protože naštěstí delta nenavyšuje počty hospitalizovaných, ale zkrátka roste každý den, hlavně v Praze, v Plzeňském kraji, Středočeském kraji,“ pokračoval premiér Andrej Babiš a opět zopakoval, že Ministerstvo zdravotnictví přijde s konkrétními opatřeními, jak omezit šíření delty.

Opozice absenci jakékoli dlouhodobější strategie kritizuje. Na úterý zástupci Pirátů a Starostů ohlásili tiskovou konferenci, na které chtějí vlastní plán pro zvládnutí epidemie koronaviru představit.

Musí se prověřit, co je legislativně možné

Premiér uvedl, že na téma zhoršujících se čísel měl v pondělí ráno poradu. Šlo o jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. To, že probírali nová opatření a jak reagovat na novou mutaci, potvrzuje i šéf Asociace krajů a člen rady Martin Kuba (ODS).

„Řešila se situace, která se v řadě krajů vyvíjí k horšímu, a vedla se debata, zda na to budou ministerstvo a hlavní hygienička reagovat změnami opatření. Žádná se ale nepřijala. Vedla se také debata, co by vůbec bylo efektivní a co ne,“ popisuje průběh jednání jihočeský hejtman Kuba.

Martin Kuba přitom konkrétně zmiňuje, že se debatovalo nad případnou úpravou maximální návštěvnosti na větších akcích, ovšem dodává, že ministerstvo bude muset prověřit, co je legislativně možné omezit.

Hejtman a šéf Asociace krajů tak poukazuje na to, že po sérii verdiktů Nejvyššího správního soudu není zcela zřejmé, co smí a naopak nesmí Ministerstvo zdravotnictví omezovat. Například rozsudek z konce května vyložil, že pandemický zákon nedává ministerstvu možnost jakkoliv omezovat provoz stravovacích služeb.

Podívejte se, jak probíhalo otevírání nových očkovacích center bez registrace:

+11

Reklama

Doporučované