Hlavní obsah

Začalo očkování v obchoďáku. V padesátimetrové frontě čekaly desítky lidí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fronta na vakcínu v nákupním centru.

Reklama

aktualizováno •

V Praze se dnes otevírají dvě očkovací centra, kam mohou lidé přijít pro vakcínu bez předchozí registrace. Reportér Seznam Zpráv hlásí z obchodního centra, že tam na očkování v dlouhé frontě čekají desítky lidí.

Článek

V Praze se dnes dopoledne otevírají dvě očkovací centra, kam mohou lidé přijít pro vakcínu bez předchozí registrace. Na hlavním nádraží dostanou dospělí zájemci látku od firmy Johnson & Johnson, které stačí jen jedna dávka. V OC Chodov získají vakcínu od Pfizer/BioNTech, mohou ji dostat lidé od 16 let.

„Jsem rád, že je velký zájem o tento pilotní projekt,“ řekl dnes na Chodově po desáté hodině premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho proslov se snažila překřičet nepočetná skupinka odpůrců očkování. Akci si točí na mobilní telefony a vymezují se nejen proti vakcinaci, ale i rouškám.

Reportér Seznam Zpráv na místě zaznamenal více než padesátimetrovou frontu táhnoucí se až k eskalátorům. „V neděli odlétáme do Senegalu a chceme dostat druhou dávku. Na první jsme šli hned, jak to bylo možné, to jsme neřešili. Teď nám na lince nebyli schopni nabídnout dřívější termín, tak to zkoušíme tady,“ řekl Seznam Zprávám pár cestovatelů.

Podívejte se, jak otevírání očkovacích center vypadalo:

+11

Obecně do Chodova přišli hlavně v Česku usazení cizinci a samoplátci. „Jdeme kvůli manželce, je cizinka a je to problém ji nechat naočkovat. Je to hrozné, týká se to přibližně pěti set tisíc lidí,“ posteskl si muž doprovázející svou choť – Vietnamku.

Babiš na místě dodal, že si myslí, že „je dobré zkusit tento projekt, očkovací centrum je určeno pro zájemce, kteří nejsou zaregistrováni a nemají termín. Budeme rádi, když to lidé využijí“.

„Nemám internet, tohle mělo být už dávno“

O zájemce nebyla nouze ani v očkovacím místě na hlavním nádraží. „Tohle měli udělat už dávno. Každého odrazují počítače a internet. Já jsem do teď nešel, protože nemám internet a nechtěl jsem nikoho otravovat,“ pochvaloval si novinku senior Miloš Rabínský.

Obdobně hovořil i další senior, který se prý zkoušel třikrát registrovat přes internet, ale ani jednou se mu to nepovedlo.

Na start očkování ale museli všichni příchozí čekat. „Nevíme, kdy se začne očkovat. Asi se čeká na premiéra, třeba nám to i píchne,“ vtipkoval další senior, který si nepřál uvést jméno. Dorazil i se svým kamarádem. „Do teď jsem chodil různě na testy a nenechal se očkovat. Tady se mi líbí, že dostaneme jednu dávku a budeme mít hotovo,“ pochvaloval si kamarád s odkazem na to, že se na nádraží očkuje jednodávkovou vakcínu od Johnson & Johnson.

Očkovací místa bez registrace budou fungovat každý den, na nádraží od 12:00 do 19:00, v nákupním středisku od 10:00 do 20:00 v pracovní dny, do 19:00 o víkendu.

„Stát platí testování zdarma, ale je velký předpoklad, že se to změní a stát je nebude platit, proto je dobré, aby se všichni naočkovali,“ upozornil premiér.

Primátor Prahy oznámil, že po metropoli začne jezdit očkovací autobus:

„Naším záměrem je, abychom už nikdy nemuseli dělat lockdown. Jediné řešení je kolektivní imunita,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který na Chodov dorazil spolu s Babišem.

Premiér v neděli uvedl, že očkovaní v těchto centrech se mohou zúčastnit slosování o ceny. Jednou týdně mohou získat mobilní telefon iPhone 12, tenisky Converse nebo poukazy na herní platformu Steam.

Do soboty bylo podle ČTK v Česku alespoň jednou dávkou očkováno téměř 49 procent populace, dokončené očkování má asi 35 procent lidí. Zatímco mezi seniory nad 70 let je alespoň jednou dávkou očkováno přes 80 procent populace, u třicátníků je to méně než 40 procent a v nižších věkových skupinách ještě méně. Nízká proočkovanost a více sociálních kontaktů je podle odborníků i za nárůstem počtu nových případů, které se objevují zejména mezi mladými ve věku 16 až 29 let.

Reklama

Doporučované