Hlavní obsah

Rozvolňovat, nebo počkat? Němci před volbami debatují o čtvrté vlně

Foto: Profimedia.cz

Vchod do jednoho z očkovacích center v Hannoveru.

Reklama

V Německu už dominuje nakažlivější mutace delta, řada politiků ale volá po dalším uvolňování pandemických pravidel. Vláda mezitím hledá nová kritéria, podle kterých se řídit.

Článek

Incidenční číslo, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, podle kterého se v Německu řídí protiepidemická opatření, vzrostlo ve spolkové republice už pošesté za sebou. Podle pondělních dat stouplo na 6,4.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ohnisko nákazy vypuklo například v Karlsruhe, kde se v nočním klubu nakazilo zatím 32 lidí z asi 120 hostů. Úřady vědí, že v klubu byla nejméně jedna nakažená žena. Ta si infekci přivezla z dovolené na Mallorce.

Španělské Baleárské ostrovy patří k oblíbeným cílům německých turistů. Od neděle ale spolková vláda nedoporučuje do Španělska cestovat. Varování před vysokým rizikem nákazy koronavirem platí i pro Kanárské ostrovy. Praktický dopad varování nemá, protože lidé, kteří se ze španělského území vracejí letecky, museli mít už před nedělí negativní test nebo doklad o úplném naočkování či zotavení.

Dominantní varianta delta

Institut Robert Kocha, který epidemická data o koronaviru sleduje, minulý týden uvedl, že v Německu začala už na konci června dominovat nakažlivější varianta delta, dříve nazývaná indická.

Tempo očkování se přitom zastavilo a o víkendu bylo množství podaných dávek za den na úrovni únorových čísel, upozornil spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU. „Na rozdíl od února teď máme dostatek vakcín. Prosím, očkujte se,“ napsal na Twitteru. Plně naočkovaných je teď 35,4 milionu Němců, tedy 42,6 % obyvatel. Alespoň jednu dávku má 48,6 milionu lidí, tedy 58,5 % obyvatel.

Díky proočkovanosti populace předpokládá Institut Roberta Kocha, že se sníží počet závažných průběhů nemoci covid-19. Při vyhodnocování stavu epidemie chce proto více zohlednit počty hospitalizací a obsazenost jednotek intenzivní péče. Dosud se zohledňuje hlavně zmíněné incidenční číslo. Pokud dosáhne 100, na základě zákona o pandemické brzdě dojde k lockdownu.

Řada německých politiků teď navzdory zprávám o šíření varianty delta žádá brzké uvolnění covidových pravidel. Jde například o zrušení povinnosti nošení roušek a řady dalších omezení. Zohlednit přitom chtějí dostupnost očkování pro obyvatele. „Pokud všichni mají možnost očkování – a očkování chrání před těžkým průběhem nemoci – musím postupně rušit naše covidová opatření,“ řekl například premiér Sárska Tobias Hans z CDU.

Podobně hovoří i další politici CDU – generální tajemník strany Markus Blume nebo šéf CDU v Hamburku. „Jakmile každý občan bude mít možnost naočkovat se a ochrana po očkování bude fungovat, přejde odpovědnost ze státu zpět na jednotlivce. S ochranou po očkování končí doba omezení pro všechny,“ uvedl Blume. V takovém bodu ale podle něj Německo ještě není.

Pro zrušení všech omezení se nedávno vyslovil také ministr zahraničních věcí Heiko Maas z SPD. Sociálnědemokratický politik podmínil takový krok dobou, kdy bude očkování přístupné všem. Opoziční liberální FDP po vládě chce, aby do konce letních parlamentních prázdnin předložila návrh na řádné zrušení pandemických předpisů a zákonů, které označuje za „složitou spleť“.

Varování před čtvrtou vlnou

K opatrnosti ale vyzývá například hesenský předseda vlády Volker Bouffier z CDU. „Měli bychom nejprve počkat nejméně tři měsíce, protože až pak budeme vědět, co způsobí varianta delta a lidé vracející se z cest,“ řekl politik.

K ostražitosti a prevenci vyzval Němce i předseda Bundestagu Wolfgang Schäuble. „S velkým znepokojením sleduji, co se děje na fotbalovém stadionu ve Wembley nebo v některých rekreačních střediscích,“ citoval ho deník Bild.

Před rychlým rozvolňováním varoval také zdravotnický expert SPD Karl Lauterbach. Zkritizoval zejména uvolňování pravidel v Severním Porýní-Vestfálsku, kde je premiérem předseda a nominant CDU na kancléře Armin Laschet. V západoněmecké spolkové zemi jsou od pátku povoleny slavnosti a poutě. Podle serveru RND jsou tu covidová pravidla na mezistupni mezi „rozvolněním jako v Anglii“ a současnými pravidly v ostatních spolkových zemích.

Debata se vede také o návratu dětí do škol. Ve Šlesvicku-Holštýnsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku se žáci vrátí do lavic už na začátku srpna. Tématem jsou proto ochranná opatření a požadavky na očkování dětí a mladistvých, aby se zabránilo opětovnému zavírání škol. O potřebě otevřených škol mluvil například spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.

Podle komentáře servu RND na současnou debatu o pandemii vrhají stín blížící se parlamentní volby. Nové zástupce ve Spolkovém sněmu budou Němci vybírat už letos na konci září.

Reklama

Doporučované