Hlavní obsah

Thajští potápěči zveřejnili záběry ze záchrany mladých fotbalistů

Thajští potápěči zveřejnili záběry z náročné záchranné akce.Video: Reuters

 

Reklama

Thajští potápěči zveřejnili první záběry a snímky zachycující záchranu chlapců uvězněných v jeskynním komplexu. Samotná závěrečná záchranná akce, při které ve třech skupinách zachránili všech třináct lidí, trvala tři dny.

Článek

Potápěči už před zahájením náročné vyprošťovací akce uvedli, že z chlapců před záchranou „udělají balíčky”. Nově zveřejněné fotografie ukazují chlapce položené na nosítkách, do kterých je při akci zabalili.

Podle serveru BBC potápěči na nosítkách chlapce přenášeli přes suchá místa v tunelech, v zatopených částech byl každý z chlapců připoután k prvnímu ze dvou potápěčů, kteří ho vyprošťovali.

Server také s odvoláním na zdroje, které se záchranné akce zúčastnily, včetně samotných potápěčů, uvedl, že chlapcům byla před záchranou podána silná sedativa. Při záchraně tak byli při vědomí jen zčásti.

Záchranáři k takovému kroku přistoupili jako k prevenci případného zpanikaření v tmavých a úzkých chodbách jeskynního komplexu.

Záchranný tým po celou dobu akce musel z chodeb odčerpávat velké množství vody a nakonec úspěšná akce mohla mít trpký konec. Jen krátce po vyproštění poslední skupiny se hlavní čerpadlo porouchalo.

Reklama

Doporučované