Hlavní obsah

TI: Mynář zneužil pravomoci. Čínský dopis pro Kuberu prověří policie

Hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Transparency International podá trestní oznámení kvůli dopisu, který na popud hradního kancléře Vratislava Mynáře zaslala čínská ambasáda Jaroslavu Kuberovi.

Článek

„Máme za to, že kancléř Mynář nepochybně jednal v rozporu se svými pravomocemi. V tomto duchu se tedy v blízké době obrátíme na orgány činné v trestním řízení, aby prověřily bližší okolnosti odeslaného dopisu a rozhodly, zda je jednání jeho samého a jeho spolupracovníků natolik závažné, že je zároveň trestným činem,“ uvedl Petr Leyer, právník Transparency International.

Čínská ambasáda v dopise adresovaném tehdejšímu šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi vyhrožovala kvůli plánované cestě na Tchaj-wan. Jak informoval Deník N, iniciátorem dopisu byl hradní kancléř Vratislav Mynář.

Mynář odmítl, že by si dopis objednal, ve skutečnosti podle něj ani žádný neexistuje. „Dokument, který média takto prezentují, není ani oficiálním dopisem, není podepsán a rozhodně není adresován panu Jaroslavu Kuberovi,“ tvrdí Mynář.

Dle právní analýzy TI popsaným jednáním Vratislav Mynář porušil zákon, protože vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky nepřísluší vykonávat zahraniční politiku státu. Zneužil tak pravomoci úřední osoby, protože podle analýzy i prezident potřebuje k jednání za stát navenek spolupodpis premiéra nebo pověřeného ministra.

„Vratislav Mynář zde tedy jednal bez jakéhokoliv mandátu a odpovědnosti, zneužití pravomoci ho nezbavuje ani schválení ze strany nadřízeného, byť v jeho případě by to byl prezident republiky, který je z výkonu své funkce neodpovědný,“ píše se v tiskové zprávě organizace.

V souvislosti s dopisem se objevily také spekulace o tom, zda by Mynářovo jednání nemohlo být vlastizradou. Podle analýzy TI ale skutková podstata tohoto činu nebyla naplněna.

Reklama

Doporučované