Hlavní obsah

Tisíce bangladéšských policistů míří na jih země chránit rohingské uprchlíky

Policisté posilují hlídky v roghijských uprchlických táborechVideo: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Tisíce bangladéšských policistů míří do uprchlických center na jihu země. Bangladéšská vláda to oznámila po sérii neobjasněných úmrtí uprchlíků.

Článek

Od srpna minulého roku, kdy kvůli vojenskému zásahu barmské armády do Bangladéše uteklo mnoho muslimských Rohingů, bylo zabito nejméně devatenáct uprchlíků. Někteří z nich byli vedoucími skupiny. Policie zatkla několik podezřelých, jejich motivy zůstávají neznámé. Přes den je centrum hlídáno bangladéšskou armádou, v noci ji střeží pouze pár policistů.

Vraždy se staly právě většinou v noci a provedly je skupiny mužů s pistolemi, noži a holemi. Podle některých výpovědí se měli hlásit k Arakanské armádě za spásu Rohingů (ARSA), kvůli které část uprchlíků utekla z Barmy. ARSA v lednu vydala prohlášení, ve kterém se od útoků distancovala.

Někteří ze zabitých byli muži, kteří uměli anglicky a spolupracovali s vojáky a zahraničními agenturami. Vraždy se staly na frekventovaných místech před mnoha svědky. Ti ale podle bangladéšské policie nechtějí ze strachu vypovídat.

V táboře je nyní zhruba milion uprchlíků. Podle humanitárních pracovníků a policie v táboře probíhaly násilné potyčky už dříve kvůli nedostatku zásob.

Reklama

Související témata:

Doporučované