Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrovaly za propuštění exprezidenta Saakašviliho a nové volby

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace na podporu Michaila Saakašviliho na náměstí Svobody v Tbilisi.

Reklama

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili, který je od začátku října ve své vlasti ve vězení, kde drží protestní hladovku, byl převezen do vězeňské nemocnice. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na vězeňskou službu.

Článek

Na podporu exprezidenta a za jeho převezení do civilní nemocnice demonstrovalo už o víkendu před věznicí několik tisíc lidí. Dnes večer se tisíce Saakašviliho příznivců sešly v centru Tbilisi, podle agentury AFP jich bylo na 40 000.

„V Gruzii začíná masové a permanentní protestní hnutí, které neskončí, dokud nebude Michail Saakašvili propuštěn a nebudou se konat předčasné volby,“ řekl šéf opozičního Sjednoceného národního hnutí (UNM) Nika Melia, který organizoval i sobotní demonstraci před věznicí. Saakašvili je vězněn od začátku října, zatčen byl poté, co se do vlasti vrátil z ukrajinského exilu podpořit opozici před komunálními volbami. Hlasování vyhrála vládnoucí strana Gruzínský sen.

Melia vyzval k pokračování demonstrací, dokud nebude Saakašvili převezen do civilní nemocnice, nebude propuštěn z vězení a nebudou nové volby. Už v úterý se má konat další manifestace před ministerstvem spravedlnosti. „Od teď budou naším domovem náměstí Svobody, hlavní ulice a hlavní náměstí v zemi, to nás dovede k vítězství,“ prohlásil dnes Melia.

„Aby se zabránilo zhoršení zdravotního stavu Michaila Saakašviliho a kvůli zvýšenému riziku pro jeho bezpečnost byl převezen z vězení číslo 12 do zdravotnického zařízení pro zadržené číslo 18,“ citovala AFP z prohlášení vězeňské služby.

Informace o zhoršení zdravotního stavu třiapadesátiletého exprezidenta se objevily v médiích minulý týden. Jeho advokát uvedl, že Saakašviliho stav se viditelně zhoršil a že má problémy s pamětí. Urgentně ošetřen lékařem intenzivní péče ve věznici musel být už před dvěma týdny, posléze mu zdravotníci dali krevní transfuzi a jeho lékař tehdy uvedl, že je ve stabilním stavu. Gruzínská ombudsmanka Nino Lomjariaová uvedla, že vězeňská nemocnice nesplňuje zdravotnická kritéria, uvádí AFP.

Prozápadní politik Saakašvili stál v čele Gruzie v letech 2004 až 2013 a z vlasti odcestoval několik dnů před vypršením mandátu. V Gruzii byl posléze v nepřítomnosti odsouzen ke třem letům vězení za zneužití moci v případu vraždy pracovníka jedné gruzínské banky z roku 2006 a později také k šesti letům vězení za zneužití moci a zatajování důkazů v případě fyzického napadení gruzínského poslance z roku 2005. Saakašvili obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná.

Minulý měsíc, 20. října, byl exprezident obviněn také z nelegálního překročení hranic, uvedla dnes agentura TASS. Připomněla také, že Saakašvili má i ukrajinské občanství. Premiér Irakli Garibašvili nedávno vyvolal pozdvižení, když řekl, že Saakašvili „má právo spáchat sebevraždu“ a že vláda byla nucena ho zatknout, protože odmítl odejít z politiky, uvádí AFP.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová už dříve prohlásila, že Saakašvili se do vlasti vrátil, aby destabilizoval místní politickou scénu, a odmítla, že by mu mohla udělit milost.

Reklama

Související témata:

Doporučované