Hlavní obsah

Tisk: Syřan, jenž držel rukojmí v Kolíně nad Rýnem, žádal o azyl v ČR

Foto: AP/Oliver Berg

Ilustrační fotografie.

Reklama

Syřan, který v pondělí zranil na nádraží v Kolíně nad Rýnem dvě ženy, podal v roce 2015 žádost o azyl v Česku. S odkazem na své zdroje z vyšetřování o tom dnes informoval místní list Kölner Stadt-Anzeiger (KSA).

Článek

Nyní pětapadesátiletý muž podle novin krátce po podání žádosti o azyl odešel z Česka do Německa. Německé úřady následně promeškaly lhůtu, ve které mohly Syřana na základě unijních pravidel vrátit Česku.

Syřan Muhammad A. R. v pondělí po poledni v restauraci McDonald's na kolínském nádraží začal rozlévat hořlavinu a posléze odpálil takzvaný Molotovův koktejl. Popáleniny přitom utrpěla 14letá dívka. Muž se následně přesunul do blízké lékárny, kde se zmocnil ženy a dvě hodiny ji zadržoval jako rukojmí. Speciální jednotky ji nakonec osvobodily. Žena utrpěla lehká zranění, útočník těžká a musel se okamžitě podrobit operaci.

Německé nejvyšší státní zastupitelství ve středu uvedlo, že má dostatek indicií, které mu umožňují se domnívat, že měl čin radikálně islamistické pozadí.

První zemí Evropské unie, do které Syřan na počátku roku 2015 přicestoval, bylo podle listu KSA Česko, kde muž požádal o azyl. Již 2. března ale údajně odcestoval do Německa, kde o dva týdny později podal novou žádost o azyl.

Na základě dublinského systému, podle kterého je za zpracování žádosti o azyl zodpovědná ta unijní země, do níž migrant vstoupí nejdříve, mohlo Německo předat Syřana zpět českým úřadům. Podle KSA ale úředníci Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) promeškali lhůtu, ve které tak mohli učinit. V červnu 2015 pak udělil BAMF Syřanovi v Německu status uprchlíka. Muhammad A. R. od té doby žil v Německu legálně a zdržoval se v Kolíně nad Rýnem.

Mluvčí BAMF i generálního státního zastupitelství, které v současnosti vyšetřování incidentu z kolínského nádraží dozoruje, zprávu listu KSA odmítli komentovat.

Syřan, jenž utrpěl při zásahu policie střelné zranění hlavy, je podle dnešního prohlášení generální prokuratury nadále v kómatu. Kdy a jestli vůbec jej budou moci policisté vyslechnout, není jasné.

Reklama

Související témata:

Doporučované