Hlavní obsah

Tlak na Ficovo odstoupení sílí. Slovenská média se ptají, co na místě Kuciakovy vraždy dělal šéf protikorupční jednotky

Vývoj okolo případu vraždy Jána Kuciaka sledoval reportér Seznamu Hanuš Hanslík.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Po vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka sílí tlak na odstoupení premiéra Roberta Fica. Dalším tématem v případu je i otázka, co dělal na místě činu šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer.

Článek

Slovensko hledá východisko z krize, která nastala po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezident Andrej Kiska, který opakovaně doporučil rekonstrukci vlády nebo předčasné volby, zahájil jednání se zástupci parlamentních stran. Zároveň řekl, že tajná služba upozorňovala na aktivity mafie na východě země.

Premiér Robert Fico se vyslovil pro to, aby v koalici zůstala strana Most-Híd, která vybídla místopředsedu Ficovy strany Směr-sociální demokracie Roberta Kaliňáka k rezignaci z postu ministra vnitra. Opozice ohlásila, že chce vyvolat hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry kabinetu.

„Budeme nabízet taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Vnímám realitu a jsem připraven o věcech hovořit,” řekl Fico na tiskové konferenci. Dodal, že koalice bude jednat příští týden po návratu jejích zástupců ze zahraničí. Podle médií je na dovolené předseda menší koaliční strany Most-Híd Béla Bugár.

Fico v souvislosti s konzultacemi hlavy státu se zástupci parlamentních stran opět kritizoval Kisku za jeho návrhy na řešení krize důvěry ve stát. „V prezidentském paláci začíná scénář, který má jednoznačně za cíl změnit mocenské poměry ve státě a negovat výsledky regulérních parlamentních voleb. Hlava státu se touto iniciativou propůjčila k opoziční hře, jejímž výsledkem nemá být stabilita státu, ale naopak chaos a předčasné volby,” řekl Fico, který má s Kiskou napjaté vztahy a jehož Kiska před čtyřmi lety porazil v rozhodujícím kole přímých prezidentských voleb.

Kiska kritizoval bezpečnostní služby

Slovenský prezident ve středu prohlásil, že slovenská tajná služba SIS dlouhodobě upozorňovala členy vlády na působení mafiánské skupiny na východě země. O aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou médii spojováni s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky premiéra Fica psal ve svém nedokončeném článku zavražděný novinář Kuciak.

„Lidé mají nárok slyšet vysvětlení, proč členové vlády léta ignorovali varování naší vlastní tajné služby. Ředitel Slovenské informační služby mě informoval, že na působení mafiánské skupiny na východním Slovensku zodpovědné členy vlády dlouhodobě upozorňoval,” řekl Kiska.

Po demisi ministra kultury Marka Maďariče, který kvůli vraždě novináře rezignoval, Kiska pověřil dočasným vedením ministerstva vicepremiéra pro investice a informatizaci Petera Pellegriniho. Místopředseda Směru-SD Pellegrini novinářům řekl, že jedním z kandidátů na nového ministra kultury je poslanec této nejsilnější vládní strany a Ficův poradce Erik Tomáš.

Tři opoziční slovenské strany připravují návrh na svolání mimořádné schůze sněmovny, na které by se mělo jednat o vyslovení nedůvěry Ficově vládě. Na prosazení takového návrhu ale nemá opozice v parlamentu dostatek hlasů. Fico v reakci řekl, že opozice pracuje na státním převratu.

Na místě činu byl šéf protikorupčního útvaru

Slovenská policie v úterý potvrdila, že na místě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně byl „v plném rozsahu” i šéf protikorupční policejní jednotky Róbert Krajmer, který je spojován s oligarchou Norbertem Bödörem, švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara. Sám Gašpar přitom v pondělí tvrdil, že Krajmer na místo činu nevstupoval.

Policejní prezidium bez bližších podrobností uvedlo, že Krajmer na místě vraždy plnil „úkoly související s objasňováním tohoto trestného činu”. Krajmerovu přítomnost na místě činu kritizují slovenská média. Podle nich může mít šéf protikorupční policejní jednotky kontakty na ministry vládní strany Směr.

Reklama

Související témata:

Doporučované