Hlavní obsah

To byla moje šatna. Slavná primabalerína Daria Klimentová řekla, co se děje v zákulisí světového baletu

Bonus pořadu Moje místa: S českým publikem se Daria Kliemtnová rozloučila před pěti lety představením ve Státní opeře. Ta nyní prochází rekonstrukcí.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hned po škole získala sólovou smlouvu v baletu Národního divadla. Přes Kapské Město a Edinburgh se Daria Klimentová dostala do Anglického národního baletu, kde jako první sólistka tančila většinu premiér. Patří mezi světově nejproslulejší Čechy. Pro Televizi Seznam nyní natočila pořad Moje místa.

Článek

„Byla cílevědomá, tančila pořád. I doma, tatínek ji udělal tyč a zrcadlo,“ prozradila Dariina spolužačka Andrea Grofová tajemství světově proslulé baletky.

Daria Klimentová vzala při natáčení pořadu štáb na konzervatoř, do Anenského kláštera, kde pořádá prestižní Master Classes pro tanečníky, a do svého pražského domova. Podíváte se i do jejího dětského pokoje v panelákovém bytě, který dodnes „zdobí“ velké zrcadlo a tréninková tyč.

„V patnácti jsem si ji vybrečela, abych mohla i o prázdninách vytahovat nožky,” směje se Daria.

Co všechno musela pro kariéru obětovat? Opravdu nesmějí baletky ani lyžovat? „Je to nebezpečné, mohly bychom si zničit kolena,“ vysvětluje Daria. „I když já si je zničila i bez lyžování.“

Jak přísné smlouvy mají baletky v prestižních souborech? A co si nesmějí dopřávat k jídlu?

Daria Klimentová vrcholovou kariéru první baleríny opustila a dnes je profesorkou londýnské Royal Ballet School, takže už nemá tak přísné smlouvy. Má chuť třeba skočit si bungee jumping? Odpovědi na tyto otázky najdete v bonusovému videu k pořadu Moje místa.

Premiéru pořadu vysílá Televize Seznam v úterý ve 20 hodin, následují Intimní zpovědi.

Jedna z nejslavnějších Češek ve světě otevřeně mluví i o tom, že šéf baletu chtěl, aby šla kvůli roli na interrupci, co jí do zákulisí nosila princezna Diana a jak se dlouhá kariéra obtiskla na jejím zdraví.

Reklama

Související témata:

Doporučované