Hlavní obsah

„To ty jsi přivedl do vztahu někoho čtvrtého.” Nepřekonaná rozchodová hláška a fenomenální úspěch Terapie sdílením

„Tvoje blbý kecy mi nechybí.“ Josefina Bakošová o tom, jak pomáhá Terapie sdílením.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé mají strach rozcházet se osobně, proto se cítí dobře schovaní za displejem telefonu, myslí si Josefina Bakošová. S Ester Geislerovou stojí za projektem Terapie sdílením, který na sociálních sítích zveřejňuje rozchodové věty partnerů. Jejich profil na Instagramu sleduje přes 220 tisíc uživatelů.

Článek

„Záplavy vzkazů dostáváme denně, lidé nám dokonce volali i o radu,“ popisuje nečekaný úspěch projektu Josefina Bakošová. „Říkáme jim, že je opravu dobré se sejít, být statečný a stát si za svým rozhodnutím,” dodává.

Projekt Terapie sdílením spustila s Ester Geislerovou před rokem a půl. Za tu dobu dostaly tisíce zpráv. Lidé je podle Bakošové posílají, aby se jim ulevilo. Ženy k tomu častěji využívají Instagram, zatímco na facebookový profil Terapie sdílením víc přispívají muži.

Partneři se často ve vzájemné online komunikaci neubrání ani vulgarismům. „Řekla bych, že si v tom jsou obě pohlaví rovna. Z Instagramu jsme měly někdy dotazy, že to vypadá, že brojíme proti mužům, a vlastně z Facebooku je úplně jasné, že holky dokážou být úplně stejné potvory a napsat úplně stejně ošklivé věci,” dodává Bakošová.

Vyloženě zlé a agresivní vzkazy už na sociální sítě nedávají, dostanou se tam prý jen ty „absurdně poetické”. Stopku dostanou i vzkazy, u kterých autorky projektu cítí, že jsou vymyšlené.

Jsou ale i takové vzkazy, jejichž absurditu nedokázaly předčit tisíce jiných. „Jedna z prvních zpráv, která nám přišla a vždycky mě znovu pobaví, je: To ty jsi přivedl do našeho vztahu někoho čtvrtého. Zatím nepřišla žádná, která by ji překonala,“ popisuje Bakošová.

Terapie a kultivace

Zatím podle svých slov po celou dobu Terapie sdílením nezaznamenaly autorky projektu žádost, aby byla některá zpráva stažena. Chodí jim jen pozitivní reakce.

„Opravdu nám lidé denně posílají zprávy, že jim to přineslo úlevu. Že si ráno otevřou Instagram a čtou si věty jiných lidí, které jsou podobné. Terapie sdílením je i v psychologii odborný pojem, takže tímhle se to potvrdilo,“ popisuje Bakošová.

Ambicí projektu je i kultivace partnerských vztahů. Do Terapie sdílením nově autorky zařadily i přednášky. Lidem při nich radí i terapeut. Do budoucna by Josefina a Ester rády přednášely i na školách, aby dětem vysvětlily, jak důležité je komunikovat s ostatními osobně. A jak zkreslené může být druhým vzkazovat něco přes mobil.

Hlasy z Dejvického divadla i seriálu Most!

Novinkou, kterou autorky chystají, je audiokniha. Rozchodové věty budou číst čtyři herci a čtyři herečky. Mimo jiné autorům zpráv propůjčí své hlasy Václav Neužil nebo Erika Stárková, Jenovéfa Boková nebo Jana Plodková.

Na audioknize zazní nahrávky z obou knih Terapie sdílením, ale i dosud nezveřejněné vzkazy. Vyjde desátého května.

Co osobně přinesla Terapie sdílením samotným autorkám projektu? Co je na online komunikaci nejvíc trápí?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované