Hlavní obsah

Trest za časopis o konopí. Hraničí to s totalitou, říká odsouzený šéfredaktor

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka před budovou Okresního soudu v Bruntále. Byl odsouzen za toxikomanii, pravděpodobně se proti rozsudku odvolá.

Reklama

Šéfredaktora časopisu Legalizace a pirátského zastupitele Roberta Veverku odsoudil bruntálský okresní soud za šíření toxikomanie, tedy za nabádání k užívání drog. Proč se musí rozsudku bránit, popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

S roční podmínkou za šíření toxikomanie odešel ve středu od Okresního soudu v Bruntále Robert Veverka. Časopis, který roky vede, má navíc zaplatit pokutu padesát tisíc korun. Rozsudek je zatím nepravomocný. Veverka, který je zastupitelem Pirátů v Praze 2, v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrzuje, že se pravděpodobně odvolá.

Podle policistů i soudu časopis propaguje drogy, texty prý například nabádají k pěstování konopí. „Soudce nám dával v průběhu jednání dost najevo svůj postoj ke konopí. Šlo vidět, že se v konopné legislativě úplně nevyzná,“ tvrdí Veverka.

Co s několikadenním odstupem rozsudku říkáte?

Pochopitelně s ním nesouhlasím. Chápu, že to je obvyklá mantra všech odsouzených, ale toto překračuje všechny meze. Jsem stíhaný na základě velmi gumového paragrafu o šíření toxikomanie, který se dá interpretovat různě. Rozsudek vnímám jako novodobou cenzuru. Rozhodně si nemyslím, že bych někoho podněcoval k nezákonným aktivitám.

Podle obžaloby jste ale informoval čtenáře o zakázaných odrůdách konopí s vysokým obsahem THC. V tom nespatřujete problém?

Odrůdy samy o sobě zakázané nejsou. Takové konopí se jen nesmí pěstovat bez licence a nesmí s ním být neoprávněně nakládáno. Je to stejné, jako kdybych nemohl psát o masovém vrahovi, protože vražda je nelegální. Osobně si myslím, že celá kauza hraničí s totalitou. Odsoudili mě za to, že píšu pravdu.

Plánujete se odvolat?

Ano, s velkou pravděpodobností to udělám. Čekáme ale ještě na písemnou podobu rozsudku. Ve chvíli, kdy totiž nabude právní moci rozsudek, který říká, že psát pozitivně o konopí je zločin, pak může být v budoucnu trestáno jakékoliv další informování o konopí. Dříve nebo později může stát před soudem jiný redaktor. Ten boj holt beru na sebe.

To zní, jako byste se obával, že váš případ poslouží jako precedens.

Ano, a to nemohu připustit. Navíc cítím občanskou potřebu hájit práva určitých skupin lidí – zemědělců, průmyslníků, výzkumníků, obchodníků, uživatelů i pacientů. Všichni ti lidé by měli mít k dispozici objektivní informace o konopí - pozitivní, negativní i neutrální.

Kolem magazínu se motají divní lidé, jako by nás měli v hledáčku

Co znamená rozsudek pro časopis?

Pokud se neodvolám a přijmu vinu, tak časopis skončí. Kdybych totiž v činnosti pokračoval, proměnili by mi podmínku. A do vězení opravdu jít netoužím. Zánikem časopisu by byl umlčen nezávislý mediální hlas, který poukazuje na nedostatečnou a zastaralou konopnou legislativu.

Jaká teď panuje v redakci nálada?

Nejistá. Rozsudek funguje i jako určitý prvek demotivace. Znejistí vás to, zda má vůbec cenu pokračovat. Navíc, nechci působit paranoidně, ale kolem magazínu se motají divní lidé. Jako by nás měl někdo v hledáčku.

Robert Veverka

Robert Veverka se narodil roku 1976. Je šéfredaktorem magazínu Legalizace, aktivistou za legalizaci konopí a zastupitelem městské části Praha 2 za Piráty. Z šíření toxikomanie byl obviněn v loňském roce, kdy kandidoval do Senátu. Podle obžaloby Veverka inspiroval nejméně jednu osobu k tomu, že si na základě čtení magazínu obstarala semena rostlin, podle návodů a rad uvedených je zasadila, rostliny vypěstovala a usušila, čímž vyrobila zakázanou látku delta-9-tetrahydrokanabinol (THC). Okresní soud v Bruntále ho uznal 3. listopadu vinným a Veverka dostal roční podmínku. Plánuje se ale odvolat.

Jak to myslíte?

Aktuálně probíhá Cannafest, kde máme svůj stánek. Lidé se nás tam chodí ptát na dost podezřelé otázky, na které se nás nikdy dříve neptali. Vyptávají se na interní věci o magazínu. Působí to dojmem, jako kdyby někdo magazín kontroloval a potvrzoval si, že ústně nešíříme toxikomanii. Včera jsem toho byl na stánku sám svědkem.

Soudce se v legislativě nevyznal, odborné posudky nebral v potaz

Případy, ve kterých figuruje konopí, většinou nekončí ve prospěch obžalovaných. Váš případ to ostatně potvrzuje. Čím je to způsobené?

Často se na náš časopis obracejí lidé, kteří skončí s konopím u soudu, s žádostí o pomoc. Sám znám tedy takových případů spoustu. Hlavním problémem je, že soudy považují tyto lidi automaticky za vinné, když jde o konopí. I na mě tak pohlíželi a nijak mě to nepřekvapilo. Jde o nějaký ideový souboj. Většina těch lidí přitom nikomu nic neudělala, stali se oběťmi prohibice.

Naznačujete tedy, že soud jednal na základě dojmů?

Soudce nám dával v průběhu jednání dost najevo svůj postoj ke konopí. Šlo vidět, že se v konopné legislativě úplně nevyzná. Toleroval tvrzení obžaloby, že navozuji dojem legality konopí, ačkoliv konopí legální dávno je. Ať si to koukají zapsat za uši jak v Bruntále, tak všude jinde. Z fotografií určoval soudce obsah účinných látek v rostlině, odborné posudky nebral v potaz. Navíc si dovolil říct, že se jedná o výchovný trest. To považuju za drzost. Doporučoval bych mu, ať se jde nejdříve dovzdělat, než začne někoho vychovávat.

A jaké jsou na váš případ ohlasy z řad odborníků i veřejnosti?

Podporuje mě dost lidí. Jmenovitě třeba Jindřich Vobořil (bývalý národní drogový koordinátor), Ivan Bartoš nebo Viktor Mravčík (bývalý vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti). Včera mi podporu vyjádřil i Lumír Hanuš, který působí dlouhou dobu v Izraeli a zabývá se výzkumem konopí. Většina lidí nechápe, o co soudům jde, a kauzu považují za nesmyslnou. Z hlediska škodlivosti je na tom konopí přece lépe než třeba alkohol. A mě bude očerňovat společnost, která se chlubí tím, že má prvenství v pití alkoholu? To je pokrytecké, nesmyslné a hloupé.

Věřím, že se najde cesta, jak z prohibice ven

Při soudním jednání jste na sobě měl tričko s nápisem Osvěta není zločin. Jak daleko je Česko na cestě k tomu, aby osvěta nebyla zločinem?

To ukáže jiný soud, který buď potvrdí, nebo vyvrátí bruntálský rozsudek. Považuji za nezbytné, aby se na případ podívali ještě jinde a došlo k větší konfrontaci názorů.

Jinak pochopitelně ten směr, kterým se bude společnost ubírat, mají největší šanci ovlivnit ze své pozice poslanci.

Nakolik si myslíte, že nově zvolení poslanci se budou o změnu drogové legislativy zasazovat? Přece jen Piráti, pro které to bylo ze všech stran největší téma, jsou v menšině.

Změnu vidím reálně. Podpory se mi dostává napříč politickým spektrem. Hlasy o smysluplnou regulaci přichází i z jiných stran než jen od Pirátů. A já pevně věřím, že převládne zdravý rozum a najde se nějaká cesta, jak z prohibice ven. Všude v Evropě se legalizuje, zatímco u nás bují černý trh a stíhají se takovéto nesmyslné případy. Stát pak utrácí peníze za zbytečnou represi. Prohibice je neúčinná, válka proti drogám nepřinesla kýžený efekt.

Reklama

Doporučované