Hlavní obsah

Tohle není Milošův podpis, říká muž, který zná Zemana 30 let

Foto: hrad.cz

Viděl jsem tisíce Milošových podpisů - a tenhle je falešný, říká William Pešek, který pro Zemana pracoval od 90. let.

Reklama

Bývalý spolupracovník nabízí své znalosti policii. Ta se bude zabývat trestním oznámením, že prezidentův podpis pod dokumentem na povolebním svolání Poslanecké sněmovny někdo zfalšoval.

Článek

Wiliam Pešek pracoval pro Miloše Zemana od 90. let. Naposledy mu pomáhal v kampani při prvním zvolení prezidentem.

Tvrdí, že jako člen posádky slavného volebního autoubusu Zemák v roce 1996 i jako pozdější poradce viděl, jak Zeman podepisuje tisíce dokumentů. Ale žádný podpis nevypadal jako ten, který ve čtvrtek ukázal místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) pod rozhodnutím o svolání nové Poslanecké sněmovny po volbách.

Zda je prezidentův podpis pravý, bude na základě podaného trestního oznámení prověřovat elitní útvar NCOZ. A Wiliam Pešek pro vyšetřování nabízí svoji dlouholetou znalost Miloše Zemana.

„Klidně ať se na mě policie obrátí. Tohle prostě není Milošův podpis,“ říká Pešek.

Jste si opravdu jistý, že to není autentický podpis Miloše Zemana?

Není to jeho podpis. Stoprocentně ne.

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentův podpis, jak ho ve čtvrtek ukázal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Proč ne?

Vůbec to jeho podpis nepřipomíná. Ta písmena jsou nahuštěná, špičatá, vykreslená… Miloš vždycky napsal „Z“ a zbytek měl tendenci odfláknout. Občas jsem ho prosil: Miloši, tohle je fakt důležitá listina, napiš to hezky. V takovém případě byl pak ochotný napsat „Ze“ a pak už zase vlnovky. Nikdy se nestalo, že by to následující „m“ pěkně vykreslil. A už vůbec ne to „an“ na konci jména Zeman. Nikdy jsem neviděl – a to jsem byl u tisíců podpisů, kdy jsem mu koukal pod ruku – aby to takhle dokonale dopsal.

Podepisoval se často celým jménem?

Právě že ne. V devadesáti procentech jen „Zeman“.

Přeci jen ale od téhle doby uteklo 25 let…

Já jsem přesvědčený, že rysy jeho podpisu zůstaly stejné. Později jsem dělal ve Sněmovně, pracoval jsem pro Bohuslava Sobotku a vlastně denně jsem s Milošem nebo jeho sekretariátem přicházel do styku až do roku 1998. A i potom jsem se s Milošem scházel a pomáhal mu – zadarmo – až do první prezidentské volby. Opravdu – já vím, jak se Miloš podepisuje. Na internetu je k dohledání plno dokumentů s jeho podpisy. Bezpečně poznám, které jsou jeho.

Teď ale také leží ve vážném stavu na JIP. I to přeci musí ovlivnit, jak se podepíše.

Já jsem ho zažil v desítkách situací, kdy byl unavený, měl něco upito, neměl náladu, lezla na něj chřipka. Čím byl unavenější, tím víc podpisy odflakoval. Jak jsem říkal: „Z“ – a vlnovka. Neumím si představit, že v tomhle stavu na JIP by se kreslil s jednotlivými písmenky. A hlavně: Ten typ písma vůbec není jeho.

Reklama

Doporučované