Hlavní obsah

ÚVN řekla, jak se mohli Vondráček a Mynář dostat na JIP

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Poslanec Radek Vondráček z ANO schytal kritiku od svého šéfa, lídra hnutí Andreje Babiše, za to, že byl u prezidenta bez vědomí lékařů. Vondráček se omluvil a řekl, že nevěděl, že schůzku lékaři neschválili.

Článek

„Nevnímám to vůbec dobře, je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval,“ uvedl pro Televizi Seznam premiér Andrej Babiš.

Správný postup podle něj je oslovit ošetřujícího lékaře a zeptat se na vhodnost takové návštěvy. „Určitě bych se spojil s ředitelem nemocnice, což jsem ostatně v mém případě udělal a pan ředitel mi sdělil, že hned jak to bude možné, tak mi setkání s prezidentem umožní. Stejně tak to dá vědět i panu Fialovi, který o termín setkání rovněž požádal,“ napsal Babiš.

Podotkl také, že je třeba mít na zřeteli, že je celá Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) a její personál pod enormním tlakem.

„Oni dělají svou práci a dělají ji skvěle s maximálním nasazením. Na druhou stranu musím říct, že celá situace okolo zdraví prezidenta je značně vyhrocená, a to měl pan Vondráček při návštěvě pana prezidenta vnímat a zohlednit,“ dodal premiér pro Televizi Seznam.

Vondráček: Myslel jsem, že o mně lékaři vědí

O reakci na kritiku Andreje Babiše redakce Radka Vondráčka požádala, ale neodpověděl.

Pro Rádio Impuls sdělil, že to jako velkou kritiku nevnímá. „Neznáte pana premiéra, když ostře kritizuje, vypadá to jinak, takže toto není ostrá kritika,“ prohlásil.

Uvedl také, že netušil, že jeho návštěva není konzultovaná s lékaři.

„Byl jsem k panu prezidentovi pozván prostřednictvím kancléře. U vchodu mě vyzvedla policie a dovedla mě k prezidentovi. Pan prezident mě chtěl vidět, máme blízký vztah a chtěl to se mnou probrat. Nepředpokládal jsem, že návštěva za asistence policie není oznámena nemocnici,“ bránil se kritice, že nedal vědět Miroslavu Zavoralovi.

Policie ale posléze popřela, že by předsedu Sněmovny Radka Vondráčka doprovodila k prezidentu Miloši Zemanovi. Odmítla tak dnešní Vondráčkovo vyjádření. V prohlášení uvedl, že ho ochranná služba po příjezdu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) vyzvedla u vstupu a zavedla ho až do Zemanova pokoje s intenzivní péčí.

„Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě,“ uvedla policie.

Lidovci: Vondráček musí odstoupit

Vondráček rozpor vysvětlil tak, že jen půlku trasy za prezidentem šel v doprovodu ochranky. „Byl jsem doprovázen policistou až na oddělení, kde už čekal kancléř. A ten mě vzal na pokoj. V životě by mě nenapadlo, že to bude někdo takto pitvat,“ napsal Vondráček Seznam Zprávám.

Policie dnes také sdělila, že příště už ochranka nikoho k Zemanovi bez vědomí ošetřujícího lékaře nepustí.

Lidovci dnes vpodvečer vyzvali Vondráčka k odstoupení. Nebudou hlasovat ani pro jeho účast v předsednictvu nově formované dolní komory. Řekl to předseda lidovců Marian Jurečka po jednání širšího vedení strany. Vzhledem k mandátu, který současné Sněmovně končí 21. října, jde podle něj o apel k symbolickému vyvození odpovědnosti. Lidovci chtějí podle Jurečky v koalici Spolu jednat o postupech, které by daly jasný standard pro komunikaci s nemocným prezidentem Milošem Zemanem. Čtvrteční Vondráčkovu návštěvu u hospitalizovaného prezidenta bez vědomí lékaře označil Jurečka za nepřijatelnou.

ÚVN: Pracovní návštěvy na JIP nejsou vhodné

Personál Ústřední vojenské nemocnice návštěvu Vondráčka s Mynářem zaznamenal, ovšem z úcty k autoritě kancléře předpokládal, že byla návštěva konzultována s ošetřujícím lékařem. Na dotaz agentury ČTK to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke s tím, že pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, nejsou zpravidla vhodné.

Podle Zinke u návštěv u nemocných v ÚVN je v současnosti standardně kontrolován doklad bezinfekčnosti onemocnění covid-19, návštěva by také měla mít nasazen respirátor.

„Strategie na našich odděleních intenzivní péče je taková, že návštěvy nejsou zakazované, ale jsou regulovány tak, aby nebyla narušována léčebná péče, provádění hygieny, potřebných vyšetření a podobně,“ uvedla.

Podmínkou návštěvy je podle ní vždy souhlas pacienta a každá návštěva musí být ve prospěch pacienta, měla by být pro něj především povzbuzením a podporou. „Proto je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem, zda je v danou dobu návštěva vhodná. Zajisté pacienta podpoří návštěva blízkých, nicméně pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, zpravidla nejsou vhodné,“ dodala.

Co Vondráček řekl

Předseda Poslanecké sněmovny navštívil prezidenta ve čtvrtek. Vondráček později novinářům řekl, že se sám přesvědčil, že je Zeman schopen vykonávat úřad hlavy státu.

„Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by jeho (Zemanův) stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí o svolání Sněmovny) provedl naprosto jasně,“ prohlásil ve čtvrtek. Pro Impuls potvrdil, že existuje fotografie ze setkání, ale nepovažuje za etické ji zveřejňovat.

Nemocnice se od Vondráčkových slov distancovala s tím, že návštěvě nebyl nikdo z personálu přítomen. Kritizovala, že Vondráček za prezidentem přišel bez souhlasu lékaře a začala věc prověřovat. V pátek poté policie informovala, že na základě žádosti ÚVN bude prezidenta hlídat, aby ho nikdo další nenavštívil - vyjma okruhu blízkých osob a těch, kdo získají souhlas lékaře.

Podle tří zdrojů Deníku N přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll návštěvu od prezidenta vykázal. Nepřišli totiž podle nich jen Mynář s Vondráčkem, ale také například ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes Řekl, že o Vondráčkově návštěvě nemá víc informací než z médií a s aktéry schůzky nemluvil. „Na druhou stranu já důvěřuji Ústřední vojenské nemocnici, která je špičkovým pracovištěm, pan profesor Zavoral, ošetřující lékař pana prezidenta, je špičkový lékař. Pokud se nemocnice takto vyjádřila, nemám důvod pochybovat, že to asi nebylo úplně v pořádku,“ řekl ministr. Návštěva podle něj byla na oddělení se specifickým režimem, proto měl být bezesporu informovaný ošetřující lékař.

Ve čtvrtek vystoupila před novináři s prohlášením první dáma Ivana Zemanová. Ani ona neupřesnila, jaké zdravotní problémy jejího manžela trápí. Uvedla pouze, že „podstupuje léčbu, která si vyžádá čas“. Požádala o toleranci, trpělivost a potřebný čas.

Policie navíc bude prověřovat, jestli někdo z okolí vážně nemocného prezidenta Miloše Zemana nezfalšoval podpis pod důležitým dokumentem: dopisem, jímž prezident ve čtvrtek svolal schůzi nově zvolené Sněmovny na 8. listopadu.

+6

Reklama

Doporučované