Hlavní obsah

Policie už k Zemanovi nikoho nepustí, jen po dohodě s lékařem

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Policejní vůz v Ústřední vojenské nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

Úkolem policie je nepustit k Miloši Zemanovi nikoho, kdo nemá souhlas jeho ošetřujícího lékaře. Bez tohoto svolení ve čtvrtek prezidenta navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Článek

„Policie České republiky vyhoví požadavku Ústřední vojenské nemocnice a od tohoto okamžiku nebude ze strany ochránců umožněn přímý kontakt prezidenta republiky s žádnou osobou, která předem neobdržela souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou,“ informovala policie na Twitteru.

Nemocnice tak reaguje na čtvrteční nečekanou návštěvu u prezidentova lůžka. Kancléř Vratislav Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl k prezidentovi na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. A nikdo z personálu tomu nebyl přítomen.

Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke to nyní prověřují jako tzv. nežádoucí událost. „Pana prezidenta navštěvuje, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které pan předseda Radek Vondráček v době návštěvy nepatřil,“ upozornila.

Vondráček o průběhu návštěvy později informoval novináře a ukázal i podepsanou listinu, jíž prezident svolal na 8. listopadu schůzi nové Sněmovny. Tvrdil, že se v nemocnici sám přesvědčil, že je Zeman schopen vykonávat úřad hlavy státu.

„Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by jeho (Zemanův) stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí) provedl naprosto jasně,“ prohlásil.

Radek Vondráček hovoří o setkání s prezidentem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Mezitím už ale policie na základě trestního oznámení začala prověřovat, jestli někdo z okolí vážně nemocného prezidenta podpis nezfalšoval.

Vyšetřovatelé by nyní měli vyslechnout všechny aktéry, aby zjistili, jak k podpisu došlo. Mohou také zadat znalcům, ať prověří, zda podpis opravdu patří prezidentovi.

Vůči Vondráčkovým slovům o stavu prezidenta se ale nemocnice ohradila. „ÚVN nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ napsala ve čtvrtek Zinke.

Zřizovatelem vojenské nemocnice je ministerstvo obrany, které se připojilo k apelu vedení ÚVN a potvrdilo, že návštěvy za prezidentem smí docházet jen po poradě s ošetřujícím lékařem.

„Není důvod situaci ze strany vedení resortu obrany aktivně řešit. Ministerstvo obrany se nicméně jakožto zřizovatel ÚVN připojuje k apelu vedení nemocnice i manželky pana prezidenta, že nejdůležitější pro léčbu je co nejvíce klidu a oficiální návštěvy by měly probíhat po konzultaci s ošetřujícím lékařem,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Vondráček navíc schytal kritiku od svého šéfa, lídra hnutí Andreje Babiše. Podle něj měl o návštěvu u prezidenta požádat ošetřujícího lékaře, tak jak to udělal on sám či šéf vítězné koalice Spolu Petr Fiala.

Reklama

Doporučované