Hlavní obsah

„Tohle už není skanzen, ale svět kolem nás.“ Jak vzniká České podsvětí?

Foto: Seznam Zprávy

Nahlédněte s námi do zákulisí vašeho oblíbeného podcastu.

Reklama

Článek

Jak se rodí České podsvětí? Jak vzniká váš oblíbený podcast a kdo jsou lidé, kteří za ním stojí? A jak se od sebe liší obě série? To se dozvíte v bonusové epizodě.

„Druhá série pro mě byla trochu krokem do neznáma. Narozdíl od té první už jsme nepracovali na základě knihy Josefa Klímy, takže jsme museli mnohem víc improvizovat. Často jsme věci zásadně přestříhávali, zjišťovali, že něco nefunguje, a museli hledat úplně jinou cestu,“ říká producent a režisér Českého podsvětí Damian Machaj. „Pro mě bylo klíčové nelpět na jednom směru, ale zůstat otevřený různým možnostem, které ten proces přinese.“

S režisérem úzce spolupracuje scenáristka Lucie Kryzová. „Na začátku jsme hodně hledali, kdo vlastně je postava Adama, kdo je ten mladý youtuber, který sekunduje zkušenému novináři a přináší nové impulzy. Ale nakonec se hezky vyprofiloval. A ve druhé sérii byl pro nás zase trochu oříšek najít, kam se jeho postava vyvinula a posunula,“ porovnává obě sezony podcastu. „Navíc se tematicky posouváme do současnosti. Tohle už není žádný devadesátkový skanzen.“

Za každou zhruba půlhodinovou epizodou se skrývají hodiny a hodiny práce celého týmu. „Nápady se rodí na dramaturgické poradě, kde si řekneme, jaká témata nás zajímají. Pak si pro danou epizodu připravíme bodový scénář, takový oblouk, kudy chceme v dialogu mezi Josefem a Adamem zhruba jít. Z něj pak složíme základní kostru, kterou nahrubo doplňujeme archivními zvuky. Pak napíšeme scénář pro voiceovery, které to všechno spojí dohromady, a nakonec se pečlivě ladí zvukový design, tedy práce s hudbou, ruchy a atmosférou,“ popisuje tvůrčí proces Damian Machaj.

Foto: Jan Kordovský, Seznam Zprávy

V podcastovém studiu Seznam Zpráv právě vzniká nová epizoda Českého podsvětí.

A co nejvíc baví při práci na Českém podsvětí samotné protagonisty? „Jsem rád, že jsem si připomněl staré kauzy a mohl je vyprávět mladšímu kolegovi. A dostat od něj zpětnou vazbu,“ říká Josef Klíma. „A těší mě, že to mladší lidi zajímá. Mám pocit, že nechtějí opakovat chyby nás starých.“

„Je super se s těmi kauzami seznamovat a zpětně je rozplétat. Moji vrstevníci o nich mnohdy vůbec nevědí, nebo jsou třeba i líní se jimi probírat. Tohle je skvělý způsob, jak je rychle a zábavně poznat,“ dodává Adam Miklica. „První série pro mě byla retro, bylo to trochu jako koukat se na nějaký film. Tohle už je svět kolem mě, který komentujeme. Internetový zločin, obchod se zbraněmi, to jsou věci, které jsou tu pořád a hned tak nezmizí.“

Kam se podsvětí pohne v budoucnosti? A s kým z těch, o kom se mluví v Českém podsvětí, by tvůrci nechtěli jet na dovolenou? To se dozvíte v bonusové epizodě. Poslechněte si ji v přehrávači nahoře, ve své podcastové aplikaci, nebo na naší nové platformě Podcasty.cz.

České podsvětí. O tenké hraně zákona v novém miléniu

Josef Klíma a Adam Miklica v pokračování úspěšné podcastové série. Z podsvětí je spíš polosvět, zločin infiltruje stát a balancuje na hranici zákona.

Každé pondělí na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vyrobilo Storylab Audio ve spolupráci s audio týmem Seznam Zpráv. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Rešerše: Anežka Čermáková a Dávid Pásztor.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované