Hlavní obsah

TOP 09 rozjela kampaň, v krajích chce dvojnásobek zastupitelů

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Top 09 startuje kampaň do podzimních krajských a senátních voleb.

Reklama

S heslem „Pohněme s tím, společně!“ půjde TOP 09 do podzimních krajských a senátních voleb. Ve všech krajích kandiduje s dalšími subjekty, kromě Zlínského kraje se vždy jedná o koaliční spolupráci.

Článek

Ve Zlínském kraji budou kandidáti TOP 09 na listině hnutí STAN. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na dnešní tiskové konferenci na dotaz ČTK řekla, že strana chce minimálně zdvojnásobit počet krajských zastupitelů. V současnosti jich má 19.

Podle Pekarové Adamové strana nechce tříštit síly, proto spolupracuje například s ODS, KDU-ČSL, se STAN, Stranou zelených i s menšími regionálními seskupeními. Důležitými tématy jsou podle šéfky strany boj se suchem, podpora podnikatelů i vzhledem ke koronavirové krizi a kvalitní vzdělávání. Životní prostředí, školství či zdravotnictví často zmiňovali také jednotliví lídři TOP 09 v krajských volbách, kteří se představili v krátkých videoukázkách.

„Pro nás je cílem, abychom se dostali ve všech krajích do zastupitelstev. Budeme usilovat i o maximální možnost podílet se následně na správě krajů, účastnit se koalic, které budou kraje řídit tak jako dnes v několika krajích. Byli bychom rádi, kdyby se počet minimálně zdvojnásobil,“ řekla Pekarová Adamová.

V Senátu nyní působí devět senátorů zvolených za TOP 09 či s podporou strany v rámci senátorského klubu STAN. Podle jednoho z nich a zároveň prvního místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina je Senát zárukou, že se Česko nestane vazalským státem Ruska a Číny.

Do horní komory budou za stranu kandidovat například zastupitel Královéhradeckého kraje a ředitel školy Jan Grulich, starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina nebo advokát a místostarosta Českého Brodu Tomáš Klinecký.

Mezi lídry kandidátek TOP 09 do krajských voleb patří například místopředseda strany a starosta Roztok Jan Jakob ve Středočeském kraji, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar, v Jihomoravském kraji pak hejtmanův náměstek Jan Vitula, v Jihočeském kraji ředitel základní a mateřské školy Pavel Klíma, v Libereckém kraji vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Jiří Klápště nebo v Olomouckém kraji starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Reklama

Doporučované