Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Topolánkovo Toskánsko

Foto: Profimedia.cz

30 let české novinařiny: Expremiér Mirek Topolánek a další politici trávili luxusní dovolenou s lobbisty.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Politici v čele s předsedou ODS Mirkem Topolánkem trávili dovolenou v létě 2009 v toskánském letovisku Monte Argentario ve společnosti vlivných lobbistů. Provalilo se to díky snímkům, které redakcím poskytl bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

V čem byl případ důležitý

Doložil, jak jsou ve skutečnosti úzké a osobní vazby mezi politickými špičkami a lobbisty, kteří mají své zájmy v oblastech, o nichž se na půdě vlády či Sněmovny rozhoduje. Novináři zase zjistili, jak klíčové je vědět, co se odehrává v soukromí politiků. A nebát se o privátních věcech psát.

Detailně 

Léto 2009 – politici z levice i pravice se scházejí s lobbisty v Toskánsku. „Společná dovolená“ v Monte Argentariu, kam přijela řada lidí napojených na elektrárenský gigant ČEZ, se odehrála jen krátce po schválení zákona, který právě ČEZu bezplatně poskytl povolenky k vypouštění skleníkových plynů v hodnotě desítek miliard korun.

Kdo byl v Toskánsku

Na snímcích z Toskánska, které jako první otiskl bulvární deník AHA!, byl zachycen šéf ODS Mirek Topolánek, jeho tehdejší pravá ruka Marek Dalík, dlouholetý poslanec ČSSD a exministr průmyslu Milan Urban, exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) nebo Jiří Pospíšil (v té době ODS, nyní TOP 09). Z nižších pater jmenujme třeba exnáměstka ministra dopravy Jiřího Hodače (ODS). A s nimi se setkal generální ředitel ČEZ Martin Roman, lobbista této skupiny Vladimír Johanes, kmotr plzeňské ODS Roman Jurečko napojený na Plzeňskou teplárenskou a SŽDC, pak třeba šéf Spolchemie a generální ředitel Setuzy Martin Procházka.

Podle samotných politiků, kteří se do Itálie vydali, bylo jen náhodou, že byli ve stejné destinaci ve stejný čas. Že by se záměrně setkali, popřeli. A místo vysvětlení začali vyšetřovat, kdo si jejich sledování objednal, kdo platil fotografy.

Snímky médiím poskytl bývalý šéf rozvědky Karel Randák. „Zmíněné fotografie, ač mi to nebudete věřit, se ke mně skutečně dostaly zprostředkovaně,“ prohlásil tehdy pro Aktuálně.cz.

Proč Monte Argentario? Tehdejší stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban prohlásil, že tam dorazil právě na pozvání lobbisty Johanese.

„Tohle je příliš. Johanes je lobbistou šéfa ČEZu Martina Romana. To, že se Urban nechá pozvat poté, co s exministry z ODS Římanem a Vondrou protlačí velkou domů za 68 miliard ČEZu, je nevkusné,“ komentoval pro server iDnes.cz toskánskou aféru bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík.

Podle poslanců ČSSD byla celá aféra důkazem toho, že Topolánkův kabinet byl prolezlý korupcí. ODS kontrovala tím, že to byli nejspíš sociální demokraté, kdo si paparazzi najali.

Sám Topolánek označil v následujícím roce v rozhovoru pro týdeník Respekt celou kauzu za umělou.

Reklama

Doporučované