Hlavní obsah

Toulavých divokých koček už je tolik, že je začnou hromadně kastrovat

Foto: město Náchod

„Pořídíme odchytové sklopce a zajistíme odchyt toulavých koček v místech jejich největšího výskytu a následnou kastraci, aby nedocházelo k jejich dalšímu množení,“ uvedl náchodský starosta Birke.

Reklama

Divokých koček už je v Náchodě tolik, že je začnou hromadně kastrovat. Podle ochránců zvířat je to nejlepší způsob, jak zastavit jejich množení. Toulavé kočky prý totiž přenášejí nemoci a škodí přírodě v širokém okolí.

Článek

Aktuálně se divoké kočky shlukují v místech, kde brzy začne rozsáhlá obnova zámeckého kopce. „Obrací se na mě řada občanů s upozorněním na nutnost řešení. Nechceme se jako město tvářit, že se problém vyřeší sám, je na čase jednat,“ uvedl starosta Jan Birke.

Jak dodal, kočky začnou odchytávat. Zvířata pak půjdou na kastraci.

Město proto pořídí odchytové sklopce a zajistí odchyt toulavých koček v místech jejich největšího výskytu. A rovněž jejich kastraci, aby nedocházelo k dalšímu množení. „Strážníci městské policie se v následujících dnech a týdnech zaměří právě na tuto činnost. Byl bych rád, kdyby se do pomoci zapojila i veřejnost, často jsou informace od místních znalých poměrů velmi cenné. Můžeme tak předejít i případné kastraci některého z domácích mazlíčků, který má svého konkrétního majitele a s toulavými kočkami se pouze čas od času přátelí,“ upřesnil Birke.

Vykastrované kočky pak město vrátí do jejich původního prostředí. „Budeme dál tipovat lokality, na které je třeba se zaměřit, a důslednou kastrací divokých koček a potřebnou péčí o ně chceme dostat věc pod kontrolu a zlepšit i život samotných toulavých zvířat,“ uvedl starosta. Chce k tomu účelu zřídit poradní tým, jehož součástí by kromě dalších byli i „místní milovníci nebo milovnice koček“.

Eliška Coufalová z Nadace na ochranu zvířat řekla Seznam Zprávám, že náchodská cesta je nejlepší možná. „Zdivočelé kočky není možné dát do útulku a pak k adopci. U těchto zvířat je domestikace nereálná. Zastavit množení toulavých koček je nezbytné, protože divoké kočky jsou největšími ničiteli přírody. Rozmnožují se velmi rychle, vybírají ptačí hnízda, loví ptáky a další zvířata, decimují krajinu,“ míní Coufalová.

Navíc podle ní přenášejí mnoho nebezpečných nemocí. „Jde o choroby přenosné jak na domácí kočky nebo psy, ale i na člověka,“ upozornila. Zastavení množení koček je tak podle jejího názoru jedinou cestou, jak jich město zbavit.

Anketa

Jste pro kastrování toulavých koček?
Ano
93,8 %
Ne
6,2 %
Celkem hlasovalo 484 čtenářů.

Podle náchodské mluvčí Niny Adlof se problém týká i dalších měst ve východních Čechách. „V některých městech zvířata kastrují jako například v Broumově nebo Trutnově, v některých ne,“ dodala Adlof.

„My kočky kastrujeme a vracíme je zpět do jejich přirozeného prostředí, na které jsou zvyklé. Rozhodli jsme se přistoupit k řešení plošně a kastrace provést odchytem ve větším měřítku. To by mělo mít větší efekt, než průběžné řešení jednotlivých případů,“ dodal starosta.

Hromadné kastrace mají ale být jen prvním krokem. Město do budoucna plánuje zvířecí městský útulek. „Zadáme komisi pro záměry města vytipování vhodné lokality pro jeho umístění i návrh způsobu provozování útulku. Sám jsem dlouholetým majitelem psa, skvělého parťáka, je tedy zřejmé, že mi není lhostejný osud žádných zvířat,“ uzavřel Birke.

Reklama

Doporučované