Hlavní obsah

Toxická zimní nadílka. V Rusku padá barevný sníh

Zelený sníh v Rusku.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Pouhých několik dní poté, co v oblasti ruské Sibiře napadl černý sníh, padal ve Sverdlovské oblasti sníh zelený. Ani z jednoho typu neměli ruští obyvatelé radost.

Článek

Obyvatele ruského města Pervouralsk překvapil zelený sníh. Toxická zimní nadílka podle místních pochází z nedaleké továrny na chrom. Její představitelé se ale brání, že továrna splňuje ekologické limity.

„Pro místní obyvatele je to rutinní situace, která by neměla nikoho znepokojit. Neohrožuje životy ani zdraví dospělých ani dětí. Je to Pervouralsk. Tady je celá řada industriálních míst,” řekl pro The Independent mluvčí firmy na výrobu chromu Vsevolod Oreschkin. „Pokud bychom odebrali vzorky sněhu z kteréhokoli místa, našli bychom nepřeberné množství nebezpečných látek,“ dodal.

Rodiče dětí z města ve Sverdlovské oblasti mají ale jiný názor. „Dětem bylo špatně, kašlaly a na kůži, včetně obličeje, se jim udělala červená vyrážka,” řekla podle agentury Reuters matka jednoho z dotčených dětí, která video zeleného sněhu zveřejnila na sociálních sítích, Natálie Soloveyová.

Zelený sníh se ale v Pervouralsku objevil už v roce 2016, kdy došlo v místní továrně k havárii trubky, což vyústilo v únik toxických látek do vody. Podle serveru Euronews mluvčí továrny uvedli, že za nehodu mohla odpadní roura, jež byla ucpaná odpadem pocházejícím z dob Sovětského svazu.

Pozdvižení způsobil i černý sníh, který dříve v únoru padal z nebe nad ruskou Sibiří, v Kuzněcké pánvi, v níž probíhá těžba černého uhlí. Za znečištění sněhu mohly otevřené černouhelné doly. Například loni černý sníh vyřešili úředníci v ruském městě Myski tím, že nařídili natřít špinavý sníh na bílo.

Toxický sníh znepokojuje nejen ekologické aktivisty, ale podle serveru The Independent také snižuje popularitu ruského prezidenta Vladimira Putina. Kvůli nebezpečnému sněhu se zvedla vlna protestů na Sibiři i v dalších ruských městech.

Reklama

Doporučované