Hlavní obsah

Toyota převezme spolu s TPCA i výrobu aut po Francouzích

Toyota převezme TPCA v Kolíně.Video: PSA Group

 

Reklama

Poté, co se Toyota rozhodla přestat vyrábět malá auta, visela ve vzduchu otázka, co bude se společnou automobilkou TPCA v Kolíně. Automobilky PSA Group a Toyota nyní ukončily spekulace. TPCA od ledna 2021 kompletně převezme Toyota.

Článek

Toyota v TPCA bude dál vyrábět vozy pro obě společnosti. Skupina PSA bude dodávat Toyotě nový C-Van. „Toyota plánuje pokračovat ve výrobě a udržet pracovní místa v kolínské továrně,” uvedl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) je nyní společným závodem Toyoty a francouzské skupiny PSA.

Ve francouzském tisku se před časem objevily informace o plánovaném ukončení spolupráce PSA a Toyoty ve výrobě malých vozů v jejich společném kolínském závodě. Žádná z firem je tehdy nepotvrdila. Mluvčí PSA tehdy v reakci jen sdělil, že původní dohoda o společném podniku v Kolíně podepsaná v lednu 2002 zahrnuje klauzuli, která umožňuje každému z partnerů přehodnotit své postavení v daném okamžiku.

Klauzuli nyní zmínil i Paroubek. Podle něj se kolínská TPCA po převzetí Toyotou stane součástí společnosti Toyota Motor Europe (TME) a připojí se k dalším sedmi závodům, které firma provozuje v Evropě. PSA a Toyota se podle mluvčího rovněž dohodly, že PSA od konce roku 2019 rozšíří vozový park, který dodává Toyota na evropské trhy, o nový C-Van. PSA ho bude vyrábět ve Španělsku.

TPCA vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita závodu je 330 tisíc aut ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009. Ve společnosti pracuje zhruba 2700 lidí a firma je jedním z největších exportérů v České republice a zároveň největším zaměstnavatelem v kolínském regionu.

Reklama

Doporučované