Hlavní obsah

Tragická bilance náletů na Ghútu stoupá. Mrtvých je už 250, zraněných 1200

Nálety na syrskou Ghútu mají stovky obětí.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Více než 250 civilistů již zemřelo v důsledku pondělních náletů na syrské město Ghúta. V oblasti se jedná o nejkrvavější útok od roku 2013. Mezi mrtvými jsou desítky dětí i žen.

Článek

Syrská lidskoprávní organizace se sídlem ve Spojeném království přinesla informaci o tom, že při náletech na východní Ghútu zemřelo minimálně 250 civilistů a přes 1200 lidí je zraněných. Mezi oběťmi má být podle Syrské organizace pro lidská práva i 42 žen a 58 dětí. Režim Bašára Asada zahájil bombardování oblasti v pondělí. Jedná se o nejkrvavější nálet od roku 2013, kdy zde při útoku chemickými zbraněmi zemřelo na 1400 lidí. „Ghúta je cílem náletů nepřetržitě posledních pět let, tohle pro nás není nic nového... ale něco takového jsme ještě nezažili,“ řekl televizi CNN ředitel místní nemocnice Amani Ballour.

Místní lékaři pečují o zraněné nepřetržitě od úterý. Mezi zasaženými cíli je však i několik zdravotnických zařízení či skladů s potravinami. „Situace je tu naprosto katastrofální. Byly zničeny čtyři nemocnice, což nám téměř znemožňuje pomáhat zraněným ve východní Ghútě,“ řekl americké CNN doktor Fares Ouraiba, který pracuje v Damašku. Dodal, že většina mrtvých jsou ženy a děti. Situaci v místě komplikuje obléhání syrskou armádou, ve kterém se Ghúta již několik let nachází. Chybí zde proto základní léky i potraviny.

Východní Ghúta je pod nadvládou několika různých islamistických skupin, a to včetně uskupení Hayat Tahrir al-Sham, které bylo v minulosti napojené na al-Káidu. Jedná se o jedno z posledních míst, které stále ovládají rebelové. Syrská armáda zde proto neustále stupňuje svůj tlak. V obležení je asi 400 000 obyvatel Ghúty.

Podle dohody uzavřené v loňském roce mezi Ruskem, Tureckem a Íránem má přitom Ghúta spadat do jedné z takzvaných deeskalačních zón, což znamená, že její obyvatelé tu mají žít v bezpečí a beze strachu z útoku od jakékoliv ze stran konfliktu. Pondělní nálety proto vyvolaly pobouření v mezinárodní komunitě. OSN vyzvala ke složení zbraní a umožnění dodávek humanitární pomoci do oblasti.

Reklama

Související témata:

Doporučované