Hlavní obsah

Transfuze ve vrtulníku už zachránily 16 životů. Hradecká záchranka je testuje jako jediná ve střední Evropě

Jako jediní v celé střední Evropě mají lékaři hradecké záchranky možnost dávat transfuze krve ve vrtulníku. Od června transfuze pomohla už 16 lidem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letecká záchranná služba Královéhradeckého kraje jako jediná v celé střední Evropě testuje podávání krevních transfuzí na palubě záchranářského vrtulníku. Urychlí tak pomoc zejména lidem s těžkými krvácejícími zraněními, kteří doposud na transfuzi museli čekat až do nemocnice.

Článek

Za necelý půlrok fungování projekt pomohl už 16 lidem. Hradecká záchranka v něm proto chce pokračovat i po jeho vyhodnocení.

Stačí chvíle nepozornosti a člověk se ocitne na hranici života a smrti, zejména při závažných poraněních se silným krvácením. Královéhradecká záchranná služba takto nedávno zasahovala u muže, který si rozbrušovací pilou prořízl krkavici a začal masivně krvácet. Život mu nejspíš zachránil projekt podávání krevních transfuzí na palubě vrtulníku. Hradečtí letečtí záchranáři jsou první ve střední Evropě, kdo projekt pojmenovaný Rabbit testuje. A velmi úspěšně, o čemž svědčí i příběh muže s rozbrušovačkou, který měl dobrý konec.

Projekt Rabbit v Hradci testují od počátku června tohoto roku. Za tu dobu podávali hradečtí záchranáři transfuzi ve vrtulníku v 16 případech. Kromě muže s přerušenou krkavicí dostal krev mimo prostory nemocnice například čerstvě plnoletý mladík zraněný při těžké autonehodě nebo seniorka, kterou zavalilo osobní auto. Všichni přežili. „Do věku 45 let jsou úrazy nejčastější příčinou smrti a většina pacientů umírá právě v důsledku vykrvácení,“ uvedl vedoucí hradecké letecké záchranné služby Anatolij Truhlář.

Záchranáři sice dovedou ošetřit a úspěšně zastavit vnější krvácení, pokud však pacient krvácí z jater, sleziny nebo má poraněnou aortu, je třeba jej urychleně dopravit k chirurgovi do traumacentra. Hradečtí záchranáři to zpravidla zvládají do hodiny od vzniku úrazu. Jedná-li se o závažné poranění a dotyčný ztratí více než dva litry krve, což podle Truhláře není ojedinělé, mívali záchranáři problém ho vůbec udržet při životě. „Naší dosavadní možností léčby při ztrátě dvou až tří litrů krve bylo podání infuzního roztoku, což je voda s rozpuštěnými ionty. To samozřejmě nahradí červené krvinky a krevní plazmu jen stěží. Díky transfuzi pacienta dopravíme do nemocnice v mnohem lepším stavu,“ vysvětlil lékař hlavní výhodu na palubě podávaných transfuzí.

Předávání i manipulace s transfuzními prostředky mají přísná pravidla. Záchranář sloužící daný den v určenou hodinu přípravky vyzvedne a převeze do vrtulníku či hangáru. Pokud posádka za dobu služby krev použije, obratem zásobu doplní. V opačném případě se krev do 24 hodin od jejího vyzvednutí navrátí na transfuzní oddělení, kde ji zaměstnanci nemocnice zpracují dle platných standardů. „To nám zaručuje, že se s krví nebude plýtvat. Za pět měsíců, co je projekt v chodu, jsme byli nuceni vyhodit pouze jednu jednotku krve, což je zanedbatelné množství,“ uvedl mluvčí hradecké záchranky Ivo Novák.

Přestože včasná krevní transfuze zachraňuje životy a usnadňuje tak i práci chirurgů, kteří pacienta od záchranářů převezmou, hradecká záchranná služba je v jejím využíváním zatím průkopníkem. V Česku i střední Evropě. První letecká záchranná služba, která transfuzi na palubě helikoptéry podala, byla ta londýnská v roce 2012. V současnosti krev využívají rovněž letecké služby ve Skandinávii. Naopak v sousedních zemích tento přístup běžný není, a to ani v Rakousku či Německu, kde mají vyspělé zdravotnictví. „Krev je biologický materiál podléhající velice přísnými regulacím a pravidlům. Podání krevní infuze je rovněž považováno za invazivní zákrok, pro nějž je třeba vytvořit vhodné prostředí. Také bylo potřeba dohodnout se s lékaři. My, krom toho, že jsme o projekt Rabbit dlouho usilovali, tady v Hradci Králové máme i štěstí na organizační a geografické podmínky. To znamená, že se nacházíme blízko fakultní nemocnice a všechny pacienty můžeme směřovat do do jednoho traumacentra,“ objasnil mluvčí záchranářů.

Příprava projektu Rabbit trvala v Hradci Králové dva roky. Truhlář v roce 2016 navštívil pracoviště londýnské letecké záchranné služby, kde měl možnost pozorovat postupy výměny krve mezi záchrankou a seznámit se s potřebnými materiály a jejich manipulací. Až letos se pak podařilo překonat logistické, organizační a byrokratické problémy, které s krevní transfuzí na palubě vrtulníku souvisí. Například box k uchování transfuzních přípravků, ačkoliv stojí v řádu desítek tisíc korun, nemá v České republice distributora a je třeba jej dovážet z USA. „Box nám uchovává transfuzní přípravky v teplotě čtyř stupňů Celsia po dobu více než 24 hodin. Vše máme kalibrováno a certifikováno na prostředí do 30 stupňů Celsia. Důležitý byl rovněž nákup průtokového ohřívače, který krev těsně před vstupem do pacientova těla ohřeje na požadovaných 37 stupňů Celsia,“ popsal Truhlář.

Na podrobnější hodnocení projektu je ještě brzy, neboť chybí dostatek potřebných dat, nicméně Truhlář i Novák dosavadní výsledky považují za velice pozitivní a příslib do budoucna. „Podle prvních předpokladů očekáváme, že ročně možnost podání krevní transfuze ve vrtulníku využijeme ve 30 až 40 případech,“ uzavřel Truhlář.

Reklama

Doporučované