Hlavní obsah

Třeboňské lázně testují zaměstnance na covid každých pět dní

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Slatinné lázně Třeboň testují každých pět dní zaměstnance na koronavirus. Testy absolvují i klienti, jichž je teď asi 300, meziročně o polovinu méně. Lázně zažádaly o téměř 200 vakcín proti covidu.

Článek

Začaly budovat venkovní wellness za 138 milionů Kč, rozšíří saunový svět za 60 milionů, stejnou sumu investují do nového ubytování. Loni měly výnosy 446 milionů Kč. ČTK to dnes řekl starosta Třeboně Jan Váňa (ODS), který je i jedním z jednatelů lázní.

Klientů je teď proti loňsku polovina, i přesto, že před rokem byly zavřené Bertiny lázně. „Propad je zřejmý. Má to několik důvodů, jedním je, že se na podzim zastavily operace pohybového ústroj, endoprotézy, výměny kloubů a snížil se počet potenciálních zájemců o lázeňskou péči,“ řekl Váňa. Za úbytek může podle něj i to, že jsou zakázané wellness pobyty, a rovněž fakt, že se část lidí bojí, že se v lázních nakazí. Samoplátcům mohou nyní poskytovat jen léčebnou a rehabilitační péči.

Lázně začaly 4. ledna pomocí antigenních testů pravidelně testovat všech 460 zaměstnanců, vždy po pěti dnech. Testy jsou dobrovolné, většina pracovníků si je ale nechává dělat. „Je snaha dát jasný signál, že prostředí je bezpečné,“ řekl Váňa. Lázně testují při příchodu i klienty, město začne pravidelně testovat i zaměstnance úřadu. Lázně také požádaly vládu o téměř 200 vakcín proti covidu, zatím na ně čekají.

Lázně snížily loni kvůli koronaviru plán oprav, investice a vzaly si úvěr 72 milionů na opravu Bertiných lázní. Pomohly i vládní kompenzace včetně programu Covid-lázně. Pojišťovny také dočasně platily za výkony vyšší sumy. Loňské výnosy lázní budou 446 milionů, proti plánu o 120 milionů nižší, zisk před zdaněním 4,5 milionu. V roce 2019 měly lázně tržby 552 milionů a zisk před zdaněním 32,1 milionu, jak vyplývá z výroční zprávy. Lázně zvažují, že letos propustí do pěti procent zaměstnanců, kteří mají dohodu o provedení práce nebo jsou ve zkušební době.

Letos začaly lázně budovat venkovní wellness s pěti bazény včetně vířivky, kdy město zaplatí 120 milionů a lázně 18 milionů. Zkušební provoz začne v létě. Z 12 na 60 míst rozšíří lázně saunový svět, přibudou i ordinace pro fyzioterapeuty, náklady budou 60 milionů.

Pod firmu Slatinné lázně, kterou vlastní město, patří Bertiny lázně a Lázně Aurora. Pracuje v nich 460 lidí. Ubytovací kapacita je kolem 650 lůžek, dalších 450 v penzionech a hotelích, s nimiž lázně spolupracují.

Reklama

Doporučované