Hlavní obsah

Trenér Miroslav Soukup: Trénoval jsem bratra šéfa al-Káidy

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byl trenér Miroslav Soukup.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Život fotbalového trenéra je životem nomáda. Někdo se stěhuje od štace ke štaci třeba po vlastech českých, někdo vykoukne do Evropy a někdo má tak toulavé boty, že si vyzkouší angažmá až v dalekém Jemenu či Bahrajnu.

Článek

Tak jako Miroslav Soukup.

Velké jméno si rodák z Prachatic získal s českými mládežnickými výběry. Medaile získal na mistrovství Evropy devatenáctiletých i na světovém šampionátu dvacítek, v domácím profesionálním fotbale pracoval jako hlavní trenér v Českých Budějovicích nebo na Slovácku. Jenže už předtím přišla první velká zahraniční zkušenost.

Úspěchy s českými mladými reprezentacemi zaujaly představitele egyptského svazu, který byl pořadatelem MS do dvaceti let. A právě Soukupa si vybrali jako trenéra svého výběru. V Ušáku se mimo jiné dozvíte, jaká to byla změna být vržen do mumraje Káhiry. Města s naprosto odlišnými zvyky, především co se řízení motorových vozidel týče. A můžete odhadnout, jak dlouho Miroslavovi trvalo, než se odvážil sám sednout za volant.

Další exotické angažmá přišlo v Jemenu. Jak říká Soukup, každý trenér by chtěl trénovat reprezentaci. I když jde o zemi, která nám Středoevropanům přijde těžko pochopitelná. A hlavně je nebezpečná. Sám český trenér přiznává, že ještě těsně před podpisem smlouvy měl v hlavě myšlenky na rychlý návrat domů. Ale nakonec se rozhodl zůstat a i díky tomu mohl poznat, jak vypadá „jemenské Nagano“. A také jaké to je trénovat bratra pohlavára místní pobočky al-Káidy.

Co se týče životního stylu a podmínek pro práci, byl proti Jemenu Bahrajn doslova oázou. Mimochodem, trénoval třeba i Júsufa Hilála, který dnes patří Slavii Praha a hostuje v Liberci. V nejnovějším pokračování Ušáku si můžete poslechnout, proč není dobré arabským hráčům určovat velikost porcí, jak je to s tréninkem v čase ramadánu nebo že se nevyplácí hráče kritizovat veřejně. Ale ani to není všechno…

Reklama

Související témata:

Doporučované