Hlavní obsah

Trest za pepřový sprej do obličejů bezdomovců na sjezdu ČSSD je definitivní. Kotrba slíbil, že zaplatí

Štěpán Kotrba (vlevo) na sjezdu ČSSD v Hradci Králové.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Trestní příkaz vydaný hradeckým soudem je pravomocný. Politický analytik Štěpán Kotrba proti němu nepodal odpor.

Článek

Politický analytik Štěpán Kotrba musí definitivně zaplatit pokutu 10 tisíc korun za incident na únorovém sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové, kde byl akreditován jako novinář Českého rozhlasu.

Před kulturním domem Střelnice, kde se sjezd konal, použil pepřový sprej proti dvěma mužům, kteří účastníky sjezdu žádali o cigaretu.

Okresní soud v Hradci Králové ho potrestal za výtržnictví. To, že Kotrba proti trestnímu příkazu nepodal odpor a verdikt je tím pravomocný, potvrdila Seznamu mluvčí hradeckého soudu Zuzana Horáčková.

„Trestní příkaz nabyl právní moci,“ uvedla.

Pokud by Štěpán Kotrba zmíněnou částku během několika dnů neuhradil, hrozil by mu další trest. Mohl by na jeden měsíc skončit ve vězení.

„Bude mu sděleno číslo účtu, kam má pokutu uhradit. V dohledné době by měl být ten trest uhrazen,“ řekla Seznamu mluvčí Horáčková.

Kotrba Seznamu řekl, že písemně rozhodnutí soudu ještě nedostal, pokutu ale prý zaplatí.

„Jakmile to bude, moje právnička je připravena to zaplatit,“ uvedl Kotrba.

Rozhlas spolupráci s Kotrbou ukončil

Svědci popisovali incident tak, že dva muži, patrně bezdomovci, prosili delegáty ČSSD nebo další novináře o peníze či cigarety. A Štěpán Kotrba proti nim použil pepřový sprej.

Kotrba však tvrdí, že byl napaden.

„Bránil jsem se podle mě v mezích nutné obrany počínajícímu útoku. Dopadlo to, jak nejlépe mohlo,“ prohlásil.

Útok dvěma mužům nezpůsobil vážnější zdravotní komplikace. Žalobci v trestním příkazu uvedli, že je lékaři ošetřovat nemuseli.

Po tomto incidentu Český rozhlas spolupráci s Kotrbou ukončil.

Vedoucí právního oddělení Českého rozhlasu Petr Šmelhaus poté Seznamu napsal, že Kotrba působil v Českém rozhlasu jako analytik a spolupracoval s analytickým oddělením.

Podle Šmelhause se zabýval také digitalizací rozhlasového vysílání. A rovněž se věnoval projektu multimediálního studia, které mělo vzniknout v pražské zoo.

Reklama

Doporučované