Hlavní obsah

Třetina investorů čeká recesi světové ekonomiky

Foto: Reuters

Za hlavní riziko pro finanční trhy investoři považují obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou.

Reklama

Zhruba třetina investorů podle průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch (BAML) očekává, že světová ekonomika se během příštích 12 měsíců dostane do recese. Podíl respondentů předpovídajících globální recesi je tak nejvyšší od roku 2011, napsala agentura Reuters.

Článek

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly, že obavy ohledně vývoje hospodářské situace vedou k silnému zájmu o investice do dluhopisů. Za hlavní riziko pro finanční trhy investoři podle průzkumu považují obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou.

Banka Goldman Sachs minulý týden uvedla, že již neočekává dosažení obchodní dohody mezi Washingtonem a Pekingem před prezidentskými volbami v USA v příštím roce. Varovala rovněž před rostoucím rizikem, že vleklá obchodní válka povede k hospodářské recesi.

Obavy ohledně hospodářského vývoje obvykle zvyšují zájem o státní cenné papíry na úkor rizikovějších investic, jako jsou například akcie. Největší aktivita nyní podle průzkumu panují na trhu s dluhopisy vlády Spojených států. V Evropě jsou tradičním bezpečným útočištěm investorů dluhopisy německé vlády, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované