Hlavní obsah

Trh je příliš napřed, říká šéf největšího světového investičního fondu

Foto: flickr.com

Larry Fink (na fotografii vlevo) ovládá až pohádkové bohatství. Je generální ředitelem v největším investičním fondu světa BlackRock.

Reklama

Larry Fink, šéf investičního fondu BlackRock, se obává, že akciový trh svojí rychlou obnovou předběhl čas. Varuje před krachem malých a středních podniků. Podle něj si svět zvyká na pandemii a volí pragmatickou cestu.

Článek

Larry Fink patří mezi nejmocnější lidi na světě – ani ne tak díky vlastnímu bohatství jako tomu, které spravuje. Fond BlackRock je celosvětově největším investičním správcem: Fink má ve svých rukou téměř sedm bilionů dolarů. Kvůli rozsahu obhospodařovaných investic se společnosti někdy přezdívá největší stínová banka světa.

Přestože je Fink dlouhodobým podporovatelem Demokratické strany, které přispívá i finančně, podepsal BlackRock s Trumpovou administrativou dohodu o třech programech zaměřených na stabilizaci trhu podnikových dluhopisů poškozeného koronavirovu krizí. Podobnou úlohu s menší působností hrála společnost BlackRock i při krizi v roce 2008.

Od soucitu k pragmatismu

„Myslím si, že psychicky se svět v posledních několika měsících změnil. Ze soucitného na více pragmatický,“ řekl Larry Fink, kterého vyzpovídala CNBC. Myslí si ovšem, že trhy nedostatečně reflektují objem současné krize – po březnovém kolapsu se relativně rychle zotavují.

„Dnes vidíme, že čísla nakažených rostou, ale je zcela jasné, že svět to přijímá s klidem. Případů přibývá na několika místech USA i po celém světě. Nedávno jsme měli největší světový přírůstek, a přesto jsou trhy nyní stabilní,“ dokládal Fink změnu v myšlení celosvětové veřejnosti a příklon k pragmatismu.

Ve středu například Spojené státy zlomily rekord v nových případech za jediný den, když přibylo přes 45 tisíc nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) zase varuje před druhou vlnou koronaviru v Evropě. „Celé týdny jsem mluvil o riziku obnovy šíření nemoci, protože země uvolňují opatření. V několika zemích Evropy se toto riziko nyní stalo skutečností,“ uvedl v prohlášení evropský regionální ředitel WHO Hans Henri Kluge. Navzdory tomu všemu ve čtvrtek skončily tři hlavní americké indexy v plusu.

„Snažíme se v tom zorientovat a nyní jsme se rozhodli, že soucitná společnost je příliš drahá. Proto si myslím, že každá demokratická země se teď snaží najít cestu mezi účastí a pragmatismem,“ soudí Fink. „Uvidíme za dva až pět týdnů, jestli je pragmatismus správný, nebo špatný,“ dodal.

Trh je napřed

„Myslím si, že trh v tuto chvíli trochu předbíhá čas. Domnívám se, že jsme svědky tragédie v byznysu malých a středních firem,“ říká Fink. Pokud se má americká společnost vrátit k soucitné společnosti, v níž se budou opět zavádět karanténní opatření, budou podle něj potřeba další velké fiskální programy na záchranu právě malých a středních podniků.

Malé a střední společnosti jsou pro Spojené státy životně důležité. Podle nejnovějších dat Census Bureau, která v USA provádí sčítání lidu i jiné průzkumy, zajišťují podniky do 500 zaměstnanců téměř polovinu všech pracovních míst v privátním sektoru. Spojené státy jsou doménou menších podniků: 99,7 procenta všech firem spadá právě do kategorie malých a středních. To by se ale po koronaviru mohlo změnit.

Katastrofa pro malé podniky

Již v polovině května muselo zavřít 100 tisíc podniků, což představuje dvouprocentní úbytek, uvádí studie Harvardské univerzity a Chicagské univerzity . A to navzdory finanční pomoci pro malé podniky, která dosáhla k 700 miliardám dolarů. Podle mnohých vlastníků malých firem není tato pomoc příliš dobře navržena, řekli autoři studie pro list The Washington Post. V Americe hledá v současné době práci okolo 20 milionů lidí.

„Pozoruhodné je, že dnes je touto chorobou postiženo více lidí než 21. března, tedy v době, kdy trhy byly o 40 procent níže, než jsou dnes,“ upozornil Fink. „Pouze zlomek vedoucích manažerů v byznysu věří, že se jejich podnikání dostane v roce 2021 na úroveň z roku 2019. Trhy jsou přitom opačného názoru,“ komentoval svoje rozhovory s podnikatelskými špičkami.

Reklama

Doporučované