Hlavní obsah

Trh s hypotékami ochlazuje, dluhy českých domácností přesto rostou

Počet lidí s úvěrem na bydlení se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil téměř o 9 000 (ilustrační foto).

Reklama

Objem dluhu obyvatel ČR činil ke konci třetího čtvrtletí 2,41 bilionu korun, a meziročně tak vzrostl o 143,7 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnily Bankovní a Nebankovní registry klientských informací.

Článek

Nárůst dluhu z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření představoval 117,6 miliardy z celkové sumy 2,41 bilionu korun, a to přesto, že trh s hypotékami postupně ochlazuje. Růst objemu nových hypoték zpomaluje a počet lidí s úvěrem na bydlení se meziročně snížil téměř o 9 000.

Podle odborníků poukazují různá data na to, že Češi se naučili získat peníze na bydlení jinými cestami. A to zejména proto, že hypotéky jsou pro lidi stále méně dostupné. „Zdá se, že domácnosti více než v minulosti věnují peníze ze svých zdrojů, jako jsou úspory na bankovních účtech nebo podílových fondech, na nákup nemovitostí,“ řekl v září Seznamu analytik České spořitelny Michal Skořepa.

„Počet lidí, kteří mají jen úvěry na bydlení a nemají k tomu další úvěr, se meziročně snížil dokonce o 23 000. Naopak roste počet lidí, kteří mají úvěr na bydlení a zároveň čerpají ještě nějaký další typ úvěru. To může indikovat, že v některých regionech lidé doplňují své hypoteční úvěry jinými úvěry,“ uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.

„Počet lidí, kteří nezvládají splácet hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, klesá už 14. čtvrtletí v řadě. Výraznější zrychlení tohoto poklesu jsme zaznamenali začátkem roku 2017, kdy začal pravidelně klesat meziročně o více než desetinu. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku se jejich počet snížil meziročně dokonce o pětinu. Za posledních pět let se tak počet lidí, kteří nezvládali splácet úvěry na bydlení, snížil o celou polovinu, což je výrazný úspěch,“ upozornila Novotná.

Nejrizikovějšími klienty jsou pro banky a ostatní finanční instituce obecně mladí lidé do 24 let, naopak nejlepšími klienty z pohledu schopnosti splácet své závazky bývají třicátníci a čtyřicátníci. Situace se přitom liší podle toho, zda jde o úvěry na bydlení nebo o úvěry na spotřebu.

U úvěrů na spotřebu jsou mladí lidé jednoznačně nejrizikovější skupinou. Jeden nebo více svých úvěrů na spotřebu řádně nesplácí 15 procent klientů do 24 let a celková nesplácená částka činí šest procent celkového dluhu této věkové skupiny.

U úvěrů na bydlení je situace o něco komplikovanější. Mladí lidé do 24 let mají sice v rámci věkových skupin nejvyšší míru delikvence, své úvěry nesplácí tři procenta z nich, ale podíl nespláceného dluhu u nich není tak vysoký jako u jiných věkových skupin. Lidé do 24 let nesplácejí 0,67 procenta objemu dluhu na bydlení, u lidí mezi 45. a 54. rokem činí objem nespláceného dluhu 0,69 procenta a u lidí nad 55 let dosahuje dokonce 1,5 procenta celkového dluhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované