Hlavní obsah

Trh s ropou a plynem se zotavuje z covidu, hlásí Gazprom. Zisk ale padl na polovinu

Foto: Profimedia.cz

Logo společnosti Gazprom.

Reklama

Světoví producenti ropy a zemního plynu se potýkají s nižšími cenami těchto surovin a s propadem poptávky po nich vlivem pandemie.

Článek

Ruské plynárenské společnosti Gazprom ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o více než polovinu na 149,2 miliardy rublů (44,5 miliardy Kč). Firma také uvedla, že trh s ropou a zemním plynem se ale již zotavuje z dopadů pandemie nemoci covid-19. Informovala o tom agentura Reuters.

Na ruské firmy ale ještě nepříznivě dopadá slabší kurz rublu, který zvyšuje dluh v cizí měně.

Státnímu Gazpromu se ale i tak podařilo čtvrtletí uzavřít se ziskem, zatímco v prvních třech měsících roku vykázal ztrátu 116 miliard rublů. Ve třetím kvartálu se obchodování podle společnosti zlepšuje.

Tržby Gazpromu v období od dubna do června meziročně klesly skoro o 35 procent na 1,16 bilionu rublů (346 miliard Kč).

Finanční ředitel Famil Sadygov řekl, že ohledně dividend se podnik bude držet dříve ohlášeného plánu. Trhy se podle něj v tomto čtvrtletí zlepšily. V Evropě cena plynu k okamžitému dodání přesáhla 100 dolarů (2 200 Kč) za 1 000 čtverečních metrů zemního plynu.

Tržby za dodávky zemního plynu do Evropy, které jsou hlavním zdrojem příjmů Gazpromu, v prvním pololetí meziročně klesly o 4,7 procenta na 756,3 miliardy rublů.

Reklama

Doporučované