Hlavní obsah

Tři animované filmy studentek FAMU soutěží o britskou cenu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tři animované filmy studentek FAMU postoupily do užšího výběru v rámci ocenění udílených British Academy Film Award (BAFTA). ČTK o tom dnes informovala mluvčí školy Klaudie Osičková.

Článek

Do užšího výběru na cenu BAFTA Student Film Award postoupilo 60 z přihlášených 680 filmů z 34 zemí. Finalisté budou vyhlášeni 9. června. O cenu za nejlepší animaci budou bojovat za českou školu poetický film o zrádné touze tančit Rudé boty Anny Podskalské, humorně bizarní příběh o parazitovi v psí mršině Jsme si o smrt blíž Báry Anny Stejskalové a dokumentární snímek o životě s poruchou příjmu potravy Vevnitř Viktorie Štěpánové.

Letos byly k ocenění v kategorii animované tvorby, dokumentu, hraného filmu a zvláštní ceně poroty připojeny dvě nové kategorie reagující na vývoj na poli audiovize: virtuální realita a videohry.

„Je to zvláštní a zároveň skvělý pocit, když se film, co vznikal v pár lidech někde ve tmě, najednou takhle dere do světa,“ uvedla tvůrkyně filmu Rudé boty Anna Podskalská. „Film jsem tvořila hodně niterně, v sobě. Proto jsem nadšená a zároveň překvapená, že se filmu dostává tak krásné pozornosti. Je důležité snažit se pochopit akce druhých,“ doplnila autorka filmu Vevnitř Viktorie Štěpánová.

Soutěž BAFTA Student Film Awards každoročně usiluje o podporu talentů a jejich propojení napříč kontinenty. Je to navíc vůbec poprvé, kdy se o toto významné ocenění budou z užšího výběru ucházet hned tři filmy z dílny FAMU - podobné výsledky letos zaznamenala například New York University ve Spojených státech amerických či National Film and Television School ve Velké Británii, uvedla FAMU.

Pražská filmová škola zaznamenala v poslední době ještě další úspěch. Na festival krátkých filmů v Bruselu, kam se přihlásilo 1700 filmů z celého světa, bylo do soutěžní sekce Next Generation Competition vybráno 56, z nichž jsou čtyři z FAMU. Jsou to již dříve porůznu oceněné snímky Anatomie českého odpoledne Adama Martince, Dcera Darji Kaščejevové, Hra režiséra Luna Sevnika a snímek SH_T Happens, který režírovali Michaela Mihályi a David Štumpf.

Reklama

Doporučované