Hlavní obsah

Tři až pět tisíc na ruku. Malá obec chce vyplatit lidem podporu v těžké době

Foto: Profimedia.cz

Obce se snaží pomáhat svým občanům z vlastních zdrojů. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Dopady mimořádných opatření na své obyvatele se snaží zmírnit ze svého rozpočtu i obce. Například Vřesová zvažuje, jestli nebude vyplácet přímou podporu, nebo alespoň nezaplatí za občany nájem.

Článek

Každý z téměř čtyř set obyvatel Vřesové na západě Čech by v časech koronavirové epidemie a s tím související ekonomické nejistoty mohl přímo z pokladny své obce dostat vítanou pomoc ve výši několika tisíc korun.

„Zvažujeme dvě možnosti – buď přímé vyplacení tří až pět tisíc korun každému, nebo to, že za občany zaplatíme nájem,“ uvedl jeden z členů vedení obce, který si nepřál být jmenovaný.

Zastupitelstvo obce by o pomoci občanům mělo jednat příští týden.

První varianta by obecní kasu přišla na 2 až 2,5 milionu korun, zaplacení nájmu by mohlo vyjít zhruba na 600 tisíc.

Vedení Vřesové plánuje i napřímo podpořit tamní podnikatele.

Obec by se kvůli jednorázové pomoci nechtěla dostat do ztráty, to znamená, že by musely přijít škrty v plánovaných investicích.

„Předběžně jsme se o tom na zastupitelstvu bavili a zavládl souhlas,“ dodává zdroj z vedení obce.

Podle něj zastupitelé k věci přistupují tak, že jde o minimum, které aktuálně pro své obyvatele mohou udělat.

„Kdy, když ne teď?“ ptá se člen vedení obce Vřesová.

Zdůrazňuje také to, že území obce je prakticky stoprocentní vyloučená lokalita, tedy že tamní lidé patří k velmi chudým a peníze jim proto přijdou velmi vhod.

Pokud se zastupitelstvo obce zvládne domluvit, je reálné, že by měla být podpora vyplacena koncem května.

Dezinfekce, obědy i rušení poplatků

Že postoj malé obce na západě Čech je zatím spíš ojedinělý, potvrzuje reakce mluvčí Svazu měst a obcí Alexandry Kockové. Říká, že o podobném kroku jiných samospráv nemá zatím informace.

Na druhou stranu není ale Vřesová jediná, kde se snaží ve složité době z vlastních zdrojů podporovat svoje obyvatele.

Například obec Sazovice ve Zlínském kraji s necelými osmi sty obyvateli vyčlenila 200 tisíc korun na nákup ochranných pomůcek. Každý občan tak dostal roušky, ochranné rukavice, dezinfekci na ruce a antibakteriální mýdlo.

Znojmo nakoupilo a příští týden v úterý by mělo mezi své občany rozdat roušky a dezinfekci. Na domácnost má připadnout zhruba 0,7 litru.

V Berouně pak například mohou senioři žádat o dovoz základních potravin, obědů nebo léků. Od pondělí 6. dubna začne zajišťovat a rozvážet obědy i město Opava. Samotné obědy jsou ovšem zpoplatněné. Hlavní jídlo s polévkou vyjde na 69 korun.

V Mostu rozhodli o nepřímé podpoře pro podnikatele. Prominou jim poplatky za využívání veřejného prostranství, a to až do konce září.

Podle statistik Ministerstva financí za rok 2019 hospodařily obce s přebytkem 25,5 miliard korun. Kraje pak s přebytkem 5,8 miliardy korun. Územní rozpočty také podle resortu financí byly v přebytku posledních osm let v řadě.

Reklama

Doporučované