Hlavní obsah

Tři letadla Boeing 747 byla k dispozici v online dražbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Aukce letounů Boeing 747 na čínském aukčním serveru - dvě ze tří letadel mají nového majiteleVideo: AP

 

Reklama

Na čínské online nákupní platformě Taobao se dražily tři dopravní letouny. Čínská letecká společnost koupila hned dva za více než miliardu korun.

Článek

Tři nákladní letadla Boeing 747 se dražila na populární čínské online aukční síni Taobao. Dvě z nich koupil čínský přepravní gigant SF Express za více než 320 milionů juanů (více než 1,05 miliardy korun). Nový majitel porazil 25 dalších zájemců. Podle čínské agentury Xinhua se třetí letadlo amerického výrobce letecké techniky neprodalo - zaregistroval se pouze jeden zájemce.

Velkokapacitní proudová letadla pochází ze zaniklé nákladní společnosti Jade Cargo International, která zkrachovala v roce 2013. Letadla byla uložena v Šanghaji a v Šen-čenu a úpadkový soud se je snažil prodat v celkem šesti neúspěšných offline aukcích, než se rozhodl pro aukci online.

Taobao je online aukční platforma podobná eBay. Vlastní ji čínské obchodní monstrum Alibaba. Není to poprvé, kdy online aukční síň nabízela neobvyklé zboží za miliony. Největší částka padla na eBay v roce 2006, kdy se za 85 milionů dolarů (1,8 miliardy korun při současném kurzu) prodala superjachta. Překonala předchozí rekord - tryskáč Gulfstream II za 4,9 milionu dolarů (105 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované