Hlavní obsah

Tři útoky za den a auto vždy jako zbraň. Terorismus? Ne. Případy se liší

Policie u dvou ze tří útoků vyloučila terorismus. Třetí vyšetřuje. Nic na teroristický a organizovaný útok nenaznačuje.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Policie odmítá spekulace, že by automobilové útoky v Německu, USA a Velké Británii spolu souvisely.

Článek

Tři automobilová neštěstí během 24 hodin. Jedno v Německu, další v USA, třetí ve Velké Británii. Na sociálních sítích se začaly množit zprávy, že řidiči byli propojeni a že se jednalo o teroristický útok.

Spekulace dementovaly zejména německé úřady. „V této fázi vyšetřování nemáme žádné známky toho, že by případ měl teroristické nebo extremistické pozadí,“ citoval úřady německý server Deutsche Welle.

Víkendovou sérii neštěstí odstartoval právě řidič v Německu. Policie krátce po incidentu zdůraznila, že se nejednalo o přistěhovalce a že byl muž psychicky labilní. Nyní je ve vazbě a čelí obvinění z vraždy a tří pokusů o vraždu.

Do vazby vzala řidiče i policie v americkém New Orleans. Teprve 25letý Neilson Rizzuto vjel do davu při masopustním průvodu. Zranil 28 lidí, tři z nich museli zůstat přes noc v nemocnici. Policie naměřila Rizzutovi trojnásobné množství alkoholu v krvi, než je ve státu Louisiana povoleno. I v tomto případě policie dementovala spekulace o teroristickém pozadí činu.

Soudce určil kauci na 125 tisíc dolarů, Rizzuto bude muset na kotníku nosit monitorovací zařízení a zůstat v domácím vězení. Rizzutovi rovněž zakázal řízení.

Trojici neštěstí uzavřel v neděli dopoledne řidič v Londýně. Zranil pět lidí, jednoho z nich kriticky. Muže zadržel policista, který byl tou dobou mimo službu. Jeho kolegové ho následně vzali do vazby a v pondělí vyslýchali. Motiv činu zatím není známý.

Reklama

Doporučované