Hlavní obsah

Třináct hlasů proti Babišovi? Kdepak, žádná rebelie. Bez šéfa by hnutí neexistovalo

Telefonát Václava Dolejšího.Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Politický reportér Seznam.cz Václav Dolejší komentuje výsledek sjezdu hnutí ANO.

Článek

Nejmocnější vládní strana, která stále i s přehledem vede volební průzkumy, si na pražském sjezdu zvolila vedení. V předsednictvu je jen jediné nové jméno, jinak se nic nezměnilo. Samozřejmostí bylo, že post předsedy obhájí Andrej Babiš. A nejen proto, že proti němu nikdo nekandidoval. I proto, že on hnutí založil. Současný premiér a druhý nejbohatší Čech politické uskupení založil, od počátku financoval a je jeho nezpochybnitelnou hlavní tváří.

Přesto při hlasování o předsedovi v anonymní volbě 13 delegátů hlasovalo proti. Devatenáct dalších se zdrželo a Babiš tak dostal „jen“ 206 hlasů, tedy 86 procent. V normální politické partaji by to značilo alespoň náznak nesouhlasu či revolty proti vedení. Lze to tak ale vnímat i v ANO?

„Rozhodně to neznamená, že by v hnutí ANO vznikaly nějaké frakce nebo skupiny, které budou prosazovat jiné názory. Hnutí ANO je na svém zakladateli závislé, bez svého zakladatele by neexistovalo,“ komentuje výsledek reportér TV Seznam Václav Dolejší.

Přeci jen ale náznak odporu na sjezdu zazněl – a to z úst ostravského primátora Tomáše Macury, který už dříve kritizoval přílišnou míru levicového populismu v politice hnutí. Macura se také zároveň stal jediným kandidátem do předsednictva, který neuspěl.

Macurovu roli v hnutí, stejně jako vztah Babiše a Faltýnka, analyzuje Václav Dolejší v další části rozhovoru, který si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované