Hlavní obsah

Tripartita se nedohodla na kurzarbeitu. Jednotní nejsou ani ministři

Nárok na odpuštění odvodů má mít zaměstnavatel, který od konce března nepropustil více než desetinu pracovníků.

Reklama

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů projednali pokračování kurzarbeitu. Vládní návrh programu Antivirus C neschvalují odbory ani zaměstnavatelé.

Článek

Zástupci tripartity se neshodli na parametrech chystaného programu Antivirus C. Po jednání zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Jsou zde varianty od toho to vůbec nedělat až po variantu, kterou dnes prezentovala ministryně (Jana) Maláčová, tedy pro malé firmy,“ popsal Havlíček.

Zaměstnavatelé si přejí plošnou podporu všech firem, tedy i těch velkých, řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Program C tak, jak ho připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, ale neschvalují ani odbory. Vadí jim financování firem z peněz určených na důchody.

„Sociální systém nesmí být dodavatelem likvidity do firem,“ řekl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Stát podle něj není schopný technicky zajistit kurzarbeit tak, jak funguje v Německu.

Z programu Antivirus stát poskytuje dva druhy příspěvků na náhrady mezd firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Mohou získat 80 procent vyplacené náhrady lidem v karanténě či výdělků z uzavřených provozů do 39 000 superhrubé mzdy a 60 procent při výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky do 29 000 superhrubé mzdy. Ministerstvo práce program spustilo 6. dubna. Program B má nově trvat až do konce srpna, k tomu by mohl přibýt program C, který měl původně na Antivirus B navázat.

Podle návrhu zákona na Antivirus C by stát mohl odpustit sociální odvody a příspěvek na zaměstnanost za červen až srpen menším firmám. Úplně prominout na čtvrt roku by je mohl buď zaměstnavatelům s méně než 50 zaměstnanci, nebo s méně než 25 zaměstnanci.

Podle návrhu z dílny ministerstva práce a sociálních věcí by nárok na odpuštění odvodů měl zaměstnavatel, který od konce března nepropustil více než desetinu pracovníků. Sociální odvody, jež by měl platit, by tak nesměly být nižší než 90 procent částky za březen. Zároveň firma nesmí dostávat jiný příspěvek na náhradu mzdy z programu Antivirus. Nárok na úlevu by neměly nemocnice, školy či úřady. Prominutí odvodů by se netýkalo ani společností, které v Česku či v jiné zemi EU neplatí daně.

O modelu C začala vláda jednat před dvěma měsíci. Návrh snížit na tři měsíce odvody na pětinu firmám s poklesem tržeb či odbytu o 30 procent vláda odmítla.

Zaměstnavatelé žádají, aby se Antivirus prodloužil minimálně do konce srpna, strop příspěvků se zvýšil a režim C byl pro všechny firmy.

Zaměstnavatelé a odbory si stěžují na to, že s nimi vláda opatření ke zmírnění koronavirové krize neprojednává. Celá tripartita nezasedala od loňského listopadu. Sejít se měla 2. března, jednání se ale zrušilo. Předsednictvo pak debatovalo dvakrát, a to v polovině března a začátkem května.

„Dohodli jsme se, že 29. 6. bude další jednaní tripartity,“ řekl Středula.

Reklama

Související témata:

Doporučované