Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu je mrtev. Zemřel jako pes. Jako zbabělec, holedbal se Trump

Donald Trump potvrdil zprávy o smrti vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádího.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bílý dům oznámil, že vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí byl zabit v Sýrii. Odpálil se v tunelu, když po něm šli vojáci.

Článek

Americký prezident Donald Trump uspořádal v neděli tiskovou konferenci, jejíž obsah rezonoval v mediálním prostoru od brzkého rána. Potvrdil na ní, o čem se šuškalo: Že vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí je po smrti. „Odpálil vestu s výbušninami, když po něm šli naši vojáci,“ řekl Trump v Bílém domě. A dodal, že islamista s sebou vzal tři ze svých dětí.

„Bagdádí byl zkažený muž a šílenec. A teď je pryč. Byl zlý a násilný a také zemřel zlým a násilným způsobem. Jako pes. Jako zbabělec, co prchal a brečel,“ dosadil Trump.

Šéf Bílého domu uvedl, že během dvouhodinové akce nebyl zraněn žádný z amerických vojáků, i když se dostali do přestřelky. Poranění utrpěl jen armádní pes v zaminovaném tunelu. Vojáci prý o vteřiny unikli explozi.

„Byl odstraněn brutální vrah a svět je nyní bezpečnější,“ prohlásil Trump. „(Bagdádí) už nikdy neublíží dalšímu nevinnému muži, ženě nebo dítěti. (…) Svět je teď mnohem bezpečnějším místem,” dodal na konci projevu.

„Teroristé, kteří utlačují nevinné lidi, by nikdy neměli mlčky spát. Ne, dokud je úplně zničíme,“ řekl Trump.

Trump zároveň poděkoval ostatním státům, které se na vraždě vůdce IS podílely. Jednalo se o Rusko, Turecko, Sýrii a Írák. Trump zdůraznil pomoc Kurdů, kteří se na misi taktéž podíleli.

Po projevu Trump popsal dopadnutí Bagdádího. Vůdce IS se rychle posouval z jednoho místa na druhé. Proto vojáci museli tři operace před poslední úspěšnou zastavit.

Informaci, že byl vůdce IS zabit, přinesl v neděli ráno jako první list Newsweek. Ten se odvolával na amerického vládního úředníka, který nechtěl být jmenován.

Smrt Bagdádího později potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů. Kromě iráckých k nim patří i íránské. „Írán byl o smrti Bagdádího informován syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu,“ citovala už v neděli dopoledne Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Dalším zdrojem je velitel jedné z ozbrojených skupin působících v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie, který uvedl, že vůdce IS byl zřejmě zabit už v noci na sobotu při útoku, do něhož byly zapojené vrtulníky a bojové letouny a při němž došlo ke střetu u vesnice Briša nedaleko tureckých hranic.

Smrt Bagdádího potvrdily zdroje v Sýrii také iráckému zpravodajskému týmu pověřenému sledováním vůdce Islámského státu. Podle těchto informací byl Bagdádí zabit spolu s osobním strážcem poté, co bylo odhaleno místo, kde se skrýval, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlibu k turecké hranici.

Podívejte se na tiskovou konferenci Donalda Trumpa (v angličtině)

Zda Bagdádí žije, či ne, bylo otázkou po několik let. Naposledy agentura al-Fukran před dvěma lety vydala zvukovou nahrávku, na které terorista údajně promlouvá k ostatním radikálům.

Bagdádí – „Nejhledanější muž světa”

Poslední videozáznam Bagdádího pochází z letošního roku, kdy po pěti letech vůdce IS znovu veřejně vystoupil. Nahrávka pocházela zřejmě ze Sýrie z blízkosti iráckých hranic.

Na videu promlouval ke svým stoupencům. Rozvážným tempem sliboval pomstu z rukou radikálů samozvaného Islámského státu.

Ačkoliv nelze určit konkrétní datum vzniku nahrávky, vůdce IS se vyjadřoval k aktuálním tématům tohoto roku. Zmiňoval například sebevražedné atentátníky během Velikonoční neděle na Srí Lance nebo letošní první izraelské volby. Na videu seděl Bagdádí v tureckém sedu a po své pravici měl položeno několik zbraní.

Jeho poznávacím znamením byl hustý šedý plnovous se zrzavými konci.

Za jeho dopadení vypsala americká vláda v minulosti odměnu 25 milionů dolarů.

Milovník fotbalu a nadšenec islámu

Pozdější vůdce IS se narodil do rodiny sunnitů v iráckém městě Samarra. V dětství ho fascinovaly recitace koránu. Náboženství propadl natolik, že ho rodina začala nazývat „Věřící”.

Podle jeho spolubojovníků byl spíše mlčenlivý. Dokázal ale logisticky vést soupeřící frakce ve vojenských zařízeních. Kvůli svému talentu se tak postupně vypracoval na vůdce samozvaného Islámského státu.

Reklama

Doporučované