Hlavní obsah

Syna vůdce Islámského státu Bagdádího zabili v Sýrii

Hudajfaha Badrího zabili při střetu islamistů s Rusy a alávityVideo: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Přibližně 160 kilometrů severně od Damašku zemřel Hudajfah Badrí. Syna vůdce IS Abú Bakra Bagdádího zabili při vojenské operaci v syrském městě Homs. Informovala o tom sama teroristická organizace.

Článek

„Hudajfah Badrí, syn chalífy, byl zabit,” uvedl Islámský stát na svém propagandistickém kanálu. Dále dodal, že se to stalo při bojích v tepelné elektrárně v syrském městě Homs.

Bojovníci IS se zde střetli s Rusy a alavity, ke kterým se hlásí i prezident Sýrie Bašár Asad a patří k syrskému vedení.

O osudu vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího, který v roce 2014 z mešity v iráckém Mosulu vyhlásil na severu Iráku a Sýrie chalífát, panují nejasnosti. Rusko v červnu uvedlo, že je mrtev. Spojené státy o tom pochybují, na jeho hlavu mají stále vypsanou odměnu ve výši půl miliardy korun.

Irácký vládní list As-Sabah letos v únoru napsal, že Bagdádí je stále naživu, ale byl zraněn a není schopen chůze bez pomoci. Podle tehdejších informací byl v nemocnici na severovýchodě Sýrie.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky.

Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky.

Reklama

Doporučované